Elke dag slachten we in Europa miljoenen varkens, schapen, geiten, koeien en kippen. Dieren die vaak in erbarmelijke omstandigheden leven. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) wil aan de vooravond van Werelddierendag dat we afkicken van onze vleesverslaving. Daarom wil zij geen publiek geld meer gebruiken voor vleespromotie.

Kathalijne Buitenweg: "We eten met z’n allen te veel vlees. Dat leidt niet alleen tot dieronterende omstandigheden in de bio-industrie, maar ook tot grote sociale  en milieuproblemen. De veeteelt is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de CO2-uitstoot en de productie van een kilo biefstuk kost 16.000 liter water. Voor een kilo vlees is bovendien tot wel zeven kilo graan nodig. Door de hoge vleesconsumptie in Westerse landen nemen de voedseltekorten in ontwikkelingslanden toe."

Reclame voor meer kip
In Nederland is op dit moment een reclamespotje op TV te zien om mensen te stimuleren vooral meer kip te eten. De commercial wordt deels gefinancierd met Europees geld. Het gebeurt vaker dat de Europese Commissie subsidies verstrekt om de consumptie van vlees te promoten.

"Dat is niet van deze tijd. Ik vind het onbegrijpelijk dat de Commissie consumenten aanmoedigt nog meer vlees te gaan eten. Het geld zou beter gebruikt kunnen worden voor het opzetten van voorlichtingscampagnes over de negatieve gevolgen van vleesconsumptie. Of voor het verbeteren van dierenwelzijn in de landbouw en het promoten van milieuvriendelijke landbouwproducten," aldus Buitenweg.  

Tegenstrijdige boodschap
GroenLinks vindt Europese financiering van vleesconsumptie ook niet goed voor de geloofwaardigheid van Europa. Aan de ene kant zoeken politici, bedrijven en NGO’s naar mogelijkheden om de milieudruk van de landbouw en industrie sterk te verminderen en tegelijkertijd pompt de Commissie geld in het stimuleren van extreem milieubelastende consumptie.

Buitenweg: "Ik heb veel e-mails gekregen van mensen die zich afvroegen hoe dit toch mogelijk is. Sommigen vroegen me wat ik eraan ging doen, anderen waren ronduit boos. Eerlijk gezegd deel ik de frustratie volledig. Het is niet uit te leggen. Ik hoop dan ook dat mijn collega’s volgende week instemmen met mijn voorstel. Dat is in het belang van mens, milieu en de geloofwaardigheid van het Europese milieubeleid."

Kathalijne Buitenweg is rapporteur voor de milieucommissie over de herziening van het Europese landbouwbeleid.

Zie ook: