Een groep van 45 vrijgesproken gedetineerden zit nog steeds vast in Guantanamo Bay. Dit blijkt uit een rapport van de Internationale Federatie voor Mensenrechten. Kathalijne Buitenweg heeft samen met andere leden van de Groenen voorgesteld deze groep mensen in Europa asiel te verlenen.

In Guantanamo Bay (een Amerikaanse enclave en legerbasis in Cuba) zitten in totaal 113 gedetineerden vast die bij terugkeer naar hun land van herkomst groot gevaar lopen gemarteld of gedood te worden. Van deze groep zitten zeker 45 personen volgens de Verenigde Staten ten onrechte vast. Er wordt nog onderzocht of er nog meer gevangenen onterecht vast zitten.

Europese helpende hand
De Amerikaanse autoriteiten gaven eerder aan dat er nog geen derde land bereid is gevonden de groep gedetineerden op te vangen. Volgens Buitenweg moeten vrijgesproken gedetineerden niet worden teruggestuurd naar een land waar zij gemarteld of gedood kunnen worden. Ze pleit daarom voor het verlenen van onderdak van deze mensen in Europa.

Buitenweg: "De vrijgesproken gevangenen staan voor een onmogelijke keuze. Naar hun land van herkomst terugkeren met gevaar voor eigen leven of blijven ze in Guantanamo? Europa is niet direct verantwoordelijk, maar als we niet handelen wordt hun lijden verlengd. Dat is onaanvaardbaar."

Oejgoerse gevangenen
Zo is er een groep gevangenen uit de West-Chinese regio Xinjiang. Hier wonen Oejgoeren, een volk dat een een aan het Turks verwante taal spreekt en islamitisch is. Een groep Oejgoeren is een aantal jaren geleden over de grens met Pakistan gevlucht. Zij strijden voor onafhankelijkheid van Xinjiang en de Chinese autoriteiten grepen dit aan in de 'strijd tegen terreur' om hen met vervolging te dreigen. De gevluchte Oejgoeren werden aangegeven door de Chinese autoriteiten en opgepakt door de Amerikaanse autoriteiten waarna ze in Guantanamo Bay terecht kwamen.

11 september excuus
"Sinds 11 september 2001 heeft de Chinese overheid anti-terrorisme gebruikt als excuus om politiek en religieus andersdenkenden in China en in de buurlanden. De groep Chinese moslims zijn uiteindelijk nergens van beschuldigd en kunnen onmogelijk terug naar China. De Chinese autoriteiten bedreigden deze mannen en hun families al met martelen als ze terug zouden komen", aldus Buitenweg.

Zie ook: