De omstreden softwarepatentenrichtlijn dreigt zonder aanpassingen te worden goedgekeurd begin juli. Zo bleek uit de stemming maandagavond in de juridische commissie. De christen-democraten en liberalen zijn vóór het voorstel zoals dat er nu ligt en steunden geen noemenswaardige wijzigingen, tot grote teleurstelling van o.a. de Groenen.

Hoewel alle politieke groeperingen – dus ook de christen-democraten en liberalen - claimen dat ze tegen de mogelijkheid van het patenteren van pure software zijn, is  de tekst van de richtlijn zo breed interpreteerbaar dat softwarepatenten wel degelijk mogelijk worden. “In artikel 4 van het voorstel is te lezen dat software zelf niet te patenteren is, maar wel als het wordt uitgevoerd door een computer. Aangezien voor zinvol gebruik alle software door een grotere of kleinere computer moet worden uitgevoerd, worden softwarepatenten met dit voorstel dus helaas wel degelijk mogelijk”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Dure rechtszaken
Gevolg van softwarepatenten is volgens Buitenweg: dure rechtszaken en een verschuiving van innovatie naar juridische processen. “Dat is goed voor de grote jongens als Siemens en Philips – die dan ook warm voorstander van het voorstel zijn – maar slecht voor het innovatieve midden- en kleinbedrijf.”

Tegenslag midden- en kleinbedrijf
De Oostenrijkse Eva Lichtenberger, die namens de Groenen in het Europees Parlement het onderwerp volgt is teleurgesteld in de stemming van maandag: “De stemming in de juridische commissie was een tegenslag voor het midden- en kleinbedrijf. En de christen-democraten en liberalen weten dat. Ze stemden namelijk voor de opzet van een fonds dat het midden- en kleinbedrijf kan bijstaan bij juridische procedures. Dit is hetzelfde als iemand een flinke dreun geven en vervolgens een gratis paracetamolletje aanbieden.”

Liberalen steunen monopolisering
Ook Buitenweg is verbaasd door de steun van de liberalen voor het voorstel. “De  liberale vrijheidsstrijders, de VVD-fractie voorop, werken met deze richtlijn monopolisering in de hand. Door de concurrentiestrijd in de rechtszaal te laten uitvechten, maken grote bedrijven - met een uitgebreide juridische afdeling - een veel grotere kans de slag te winnen dan kleine bedrijven. In de VS heeft een dergelijke ontwikkeling zich reeds voorgedaan. Met het voorstel dat nu voorligt, vrees ik hetzelfde voor Europa.”

 

Het Europees Parlement stem woensdag 6 juli over “de octrooieerbaarheid van in computers geïmplementeerde uitvindingen”, ofwel de softwarepatentenrichtlijn.

Link:
- Verzet tegen softwarepatenten laait weer op (25 mei 2005)
- Ontwerpaanbeveling (tweede lezing)