GroenLinks is boos over de aankondiging van commissievoorzitter Barroso om de plannen om de luchtvervuiling aan te pakken uit te stellen. “Gezien de ernstige gezondheids- en milieugevolgen van luchtvervuiling is uitstel van maatregelen zeer onverantwoord”, aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

“Jaarlijks sterven er in ons land 5000 mensen voortijdig als gevolg van vuile lucht. Ruim de helft van Nederland ligt letterlijk in de rode gevaren zone, zo blijkt ook uit satellietfoto's. Dus die luchtvervuiling moeten we als de wiedeweerga aanpakken, uitstel is onverantwoord”, aldus Buitenweg.

Gezondheidskosten
De Finse europarlementariër Satu Hassi, vice voorzitter van de milieucommissie en oud milieuminister in Finland, hield in mei een expertmeeting in Brussel om te kijken hoe de uitstoot van fijnstof beperkt kan worden en de Europese schone luchtnormen bereikt kunnen worden. Ook zij vindt de reactie van Barroso onbegrijpelijk. “Uit een tweejarig onderzoek blijkt dat de gezondheidskosten zo'n 189 tot 609 miljard euro per jaar bedraagt vanaf 2020 als er geen maatregelen genomen worden. De kosten vaan maatregelen, als we die nu nemen ligt tussen de 12 en 15 miljard euro, afhankelijk van het ambitieniveau.”

In de kast
De plannen van milieucommissaris Dimas om de uitstoot van fijnstof terug te dringen en de zure regen aan te pakken dreigen voorlopig in de kast te blijven liggen. Barroso,  Verheugen (industrie) en Mc Creevy (interne markt) willen bij uitvoering kijken naar het 'evenwicht tussen de milieuvoordelen en de kosten voor industrie'.