Eén december is Wereld AIDS dag. Het motto dit jaar is 'Stop AIDS: Keep the promise'. Een oproep aan politici om leiderschap te blijven tonen en alle wereldburgers toegang te garanderen tot preventieprogramma's, medicijnen en zorg.

AIDS is en blijft namelijk een dodelijke ziekte, al zijn we ons daar in het rijke westen nauwelijks meer bewust van. De peperdure vaak experimentele medicijnen, die HIV-geïnfecteerden in het westen krijgen toegediend zijn voor veel arme landen niet bereikbaar. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg juicht het dan ook toe dat de EU geld heeft vrijgemaakt om ontwikkelingslanden te helpen eigen medicijnfabrieken te bouwen waar ze patentvrij goedkope geneesmiddelen kunnen produceren. De eerste hiervan gaat begin 2008 in Oeganda open.

Europa
Al blijft de AIDS-epidemie tegenwoordig in de westerse media onderbelicht, toch is ook de situatie in Europa niet rooskleurig. Vooral in de voormalige Sovjet-republieken is de situatie ernstig. in Rusland bijvoorbeeld lopen dagelijks 100 mensen het virus op. Vooral de explosieve toename van drugsgebruik door besmette naalden te delen is hiervoor verantwoordelijk. maar ook in Nederland zijn er dit jaar weer 1200 nieuwe diagnoses vastgesteld.

Mondiaal meer infecties dan ooit
Ondanks massale voorlichtingscampagnes raken er elke minuut in de wereld vijf mensen besmet met HIV, op jaarbasis zijn dat 4,6 miljoen mensen, het hoogste aantal in een jaar ooit. Twee van die vijf zijn jonger dan 18 jaar. Slechts één op de vier jongeren in ontwikkelingslanden heeft een idee hoe hij of zij zich moeten beschermen tegen een HIV-infectie. Daarom is er in Nederland op 30 november een campagne gestart. die deze jongeren een gezicht geeft. Foto's van 15 van hen sieren de komende weken bushokjes en reclameborden.

Afrikaanse vrouwen meest kwetsbaar
Afrika bezuiden de Sahara blijft de grootste brandhaard van de AIDS-epidemie. Vrouwen en meisjes zijn hier de meest kwetsbare groep in tegenstelling tot andere delen van de wereld. Maar liefst 61 procent van de HIV-geïnfecteerden in Afrika is vrouw. Als ambassadeur van MYBODY, het label waaronder de World Population Foundation, actie voert in Nederland zet Kathalijne Buitenweg zich in voor het weerbaarder maken van vrouwen in ontwikkelingslanden, zodat ze goed geïnformeerd zelf hun seksuele keuzes kunnen maken. Voorlichting is in de strijd tegen AIDS van levensbelang.

Zie ook: