Tijdens nieuwjaarsnacht werd bij een controle in de haven van Rotterdam illegaal landbouwafval aangetroffen afkomstig uit Ierland. Kathalijne Buitenweg vraagt de Nederlandse ministers Verburg (landbouw) en Cramer (milieu) om zich bij hun Europese collega's in te zetten voor het naleven van Europese wetgeving van afvaltransporten.

Jaarlijks wordt 40.000 ton illegaal landbouwafval vanuit Ierland naar het vaste land van Europa getransporteerd. Zo ook naar Nederland. In Ierland wordt het afval onterecht geclassificeerd als onschadelijk afval dat op de 'groene lijst' staat. Terwijl het afval schadelijk kan zijn voor de dier- en volksgezondheid.

Dode dieren in het afval
Het Ierse landbouwafval wordt niet gereinigd of gecontroleerd en bestaat ongeveer 75 % uit uitwerpselen en stro waarin dieren hebben gelegen. In sommige gevallen werden zelfs dode dieren in het afval gevonden. Zo´n 25% van het afval bevat landbouwplastic, dat alleen op de 'groene lijst' mag staan mits het gereinigd is. In het geval van het Ierse landbouwafval gaat het om ongereinigd plastic, dus om illegaal afval.

"Dit soort afval mag niet geëxporteerd worden omdat het kan zorgen voor het overbrengen van dierenziektes van Ierland naar Nederland. Het is niet voor niets dat er strenge regels gelden voor het transport van dit afval. We moeten voorkomen dat ziektes als varkenspest, vogelpest of BSE opnieuw uitbreken", aldus Buitenweg.

Druk op de ketel
Buitenweg hoopt dat Ierland uit zichzelf voortaan de Europese regels in acht neemt. "Volgens de Europese Commissie is Ierland dat ook van plan. Toch is het belangrijk dat we de druk op de ketel houden. Ierland mag niet illegaal afval dumpen dat ten koste gaat van de dier- en volksgezondheid. Desnoods moet de Europese Commissie naar de rechter stappen."

Vragen aan de Europese Commissie
Eerder stelde Buitenweg hierover vragen aan de Europese Commissie die bevestigde dat Ierland zich inderdaad niet aan de regels houdt. In een brief aan de ministers Verburg en Cramer vraagt ze of het Ierse afval al tot acute bedreigingen van de dier- en volksgezondheid in Nederland heeft geleid. GroenLinks Tweede Kamer-lid Wijnand Duyvendak stelde over de kwestie op 11 juni schriftelijk vragen aan de ministers.