Het Europarlement stemde woensdag voor het zogenoemde telecompakket, dat bestaat uit nieuwe regels voor infrastructuur, marktoezicht en consumentenrechten bij het telefoon- en internetverkeer. GroenLinks stemde tegen het voorstel over consumentenrechten, omdat het negatieve consequenties kan hebben voor vrij internetverkeer.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg bevat het aangenomen voorstel tegenstrijdigheden en kan het een hellend vlak vormen richting controle op het internet door Europese providers. Het geeft lidstaten de mogelijkheid internetproviders te laten controleren of een consument legale of illegale internetapplicaties gebruikt en/of illegale dingen downloadt.

Inhoud filteren?
Buitenweg: "De controle van het internetverkeer op het illegaal downloaden van software of muziek moet aan de politie worden overgelaten. Ik hoop daarom dat lidstaten bij het implementeren van deze nieuwe regels niet in de verleiding worden gebracht om de inhoud van het internet te gaan filteren. Als je muziek voor eigen gebruik downloadt, kan het toch niet zo zijn dat je daarvoor gestraft wordt door je voorgoed van het internet af te sluiten."

Positief
Het telecompakket bevat naast deze negatieve elementen ook een groot aantal voordelen voor consumenten, zoals een compensatie aan internetgebruikers wanneer er storingen met hun verbinding zijn. Toch wegen deze voordelen volgens Buitenweg niet op tegen de nadelen. "Ik had graag voor alle consumentenvoordelen willen stemmen, maar ik vind het onaanvaardbaar om internetproviders via een achterdeur verantwoordelijk te maken voor de inhoud van het internet. Daar was deze wetgeving ook niet voor bedoeld."

In Frankrijk wil president Sarkozy het zogaamde 'three strikes you're out'-model invoeren, waarbij internetproviders na drie overtredingen de betreffende internetgebruiker af moet sluiten. "Europarlementariërs hebben zich voor het karretje laten spannen van de film- en muziekindustrie en de deur opengezet om controle te laten uitvoeren door internetproviders, terwijl de nieuwe telecomwetgeving hoort te gaan over consumentenbescherming en een goede infrastructuur. Helaas heeft het Europarlement de deur niet definitief dichtgegooid," aldus Buitenweg.