Het Europese onderzoeksbudget voor nucleaire energie dreigt – zo blijkt uit deze week gepresenteerde cijfers – meer dan te verdubbelen. Onderzoek naar duurzame energie blijft daar ver bij achter en krimpt zelfs. “Onbegrijpelijk en onverantwoord”, oordeelt Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks.

Deze week lanceerde de Europese Commissie haar voorstel voor de vijfjarige financiering van onderzoeksprogramma's (2007-2011). De Europese Groenen in het Europees Parlement vrezen dat daarmee de ontwikkeling van rendabele duurzame energie op een dood spoor komt.

Bouw fusie-reactor
Financiering van Euratom's onderzoeks- en ontwikkelingprogramma wordt verhoogd van 1,352 miljoen euro (periode 2002 – 2006) naar 3,103 miljoen euro (2007-2011). Dit geld wordt met name voor de bouw van een experimentele fusie-reactor ingezet: ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Buitenweg: “Dat betekent een stijging van 230% in een energiesector die al jaren onrendabel is afgeschreven en waar geen toekomst in zit. Bovendien gaat het ten kostte van een sector waar in geïnvesteerd moet worden; duurzame energie zoals zonne- en windenergie.”

Gekort op duurzame energie
In het voorstel wordt er gekort op de de hoogte van onderzoeksgeld van duurzame energie.  “Onbegrijpelijk. Die keuze druist rechtstreeks in met wat in de Europese Grondwet als doelstelling wordt genoemd; het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe en duurzame energie”, aldus Buitenweg. Een grootschalige impuls kan de ontwikkeling van duurzame energie juist dat zetje geven waardoor de sector efficiënter, grootschaliger en winstgevend kan gaan draaien. “Met schone energie en een flinke banengroei in het midden- en kleinbedrijf als resultaat”, aldus Buitenweg. Om de Kyoto-doelstellingen te kunnen halen moet Europa fors inzetten op duurzame energie om zodoende de CO2-uitstoot te verminderen, vindt Buitenweg. De Europese Commissie focust zich volgens Buitenweg op energievormen die daar niet aan bijdragen.

Bouw fusie-reactor
Japan en Frankrijk zijn de twee landen die in de race zijn huisvesting van de reactor. Canada en Spanje zijn inmiddels afgevallen. Buitenweg: “Ik kan me zo indenken dat de Franse kernenergie lobby probeert om dit enorm kostbare project medegefinancierd te krijgen door een enorme stoot Europees onderzoeksgeld. Samen met de alle andere Groenen in het Europees Parlement zullen wij ons uiterste best doen om dat te voorkomen.”