De Europese Commissie heeft op maandag 20 november een Europees verbod op de handel in honden- en kattenbont voorgesteld. De Commissie volgt hiermee een aantal EU-landen die op eigen houtje zo’n verbod hadden ingesteld. Het bewijs dat groen koploperschap loont, vindt GroenLinks.

In China en andere Aziatische landen worden miljoenen honden en katten gehouden en gedood voor hun vacht. Dit bont vindt ook zijn weg naar de Europese markt, meestal met een misleidend label. In Nederland is hondenbont aangetroffen in knuffels voor kinderen en speelgoed voor huisdieren.

Een aantal EU-landen heeft in de afgelopen jaren maatregelen genomen tegen de handel in honden- en kattenbont. Daardoor is een onoverzichtelijke situatie op de Europese markt ontstaan. Onder druk van de nationale verboden, verontruste burgers en het Europees Parlement doet de Commissie nu het voorstel om de productie, verkoop, import en export van deze bontsoorten in de hele Europese Unie te verbieden. Dat schept duidelijkheid. Ook voor de opsporing van foutief gelabeld honden- en kattenbont stelt de Commissie een aanpak voor.

Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks en lijstduwer bij de Kamerverkiezingen, juicht het toe dat de grenzen dichtgaan voor honden- en kattenbont. “Geen enkele consument wil zo’n product. Aan het honden- en kattenleed in China wil niemand meebetalen.”

Voortouw nemen
“Met deze stap volgt de Commissie de meer progressieve lidstaten die op eigen houtje maatregelen hadden genomen tegen honden- en kattenbont”, zo stelt Buitenweg vast. “Dat bewijst hoe belangrijk het is dat er EU-landen zijn die voorop durven te lopen met diervriendelijk en groen beleid. Rechtse partijen zoals CDA en VVD keren zich steevast tegen de dierenwelzijns- en milieuvoorstellen van GroenLinks met het argument dat deze zaken door de EU moeten worden geregeld. Welnu, dat bereik je juist door in Nederland het voortouw te nemen, zo is vandaag bewezen. Laat ons dus snel de nertsenfokkerij verbieden.”

Buitenweg wijst erop dat de Commissie voor het importverbod een beroep doet op de clausule in het wereldhandelsverdrag (GATT) die handelsbeperkingen omwille van de ‘openbare zedelijkheid’ toestaat. “Dat is interessant, want het Europese verdrag bevat ook een bepaling die ‘openbare zedelijkheid’ aanmerkt als een legitieme grond voor importverboden.” (artikel 30 EG) “Nederland zou daarom de argumentatie van de Commissie moeten aangrijpen om de import van dierenleed vanuit andere EU-landen te stoppen. Verbied bijvoorbeeld foie gras, de leverpastei waarvoor in Frankrijk miljoenen ganzen mishandeld worden. Ik zie het voorstel dat de Commissie vandaag deed als een uitnodiging aan Nederland om verdergaande dierenwelzijnsmaatregelen te nemen. Aan GroenLinks zal het niet liggen.”

Zie ook