Op 1 juli vond een grote internationale demonstratie plaats in Brussel tegen de zeehondenjacht. De boodschap was duidelijk: er moet snel een Europees handelsverbod komen op zeehondenproducten. De Groenen zijn groot voorstander van zo'n verbod en waren bij de demonstratie nadrukkelijk aanwezig.

GroenLinks-europarlementarier Kathalijne Buitenweg: "Walgelijk dat er jaarlijks nog steeds honderdduizenden jonge zeehondjes worden doodgeknuppeld voor hun pels. Daar moet snel een einde aan komen, te beginnen bij een Europees importverbod voor zeehondenbont. Maar hopelijk blijft het daar niet bij. Ik wil dat er snel een Europees verbod op de productie en import van alle bontproducten komt."

De Groenen hebben al meerdere malen bij de Commissie aangedrongen op een importverbod voor zeehondenproducten. Het ziet ernaar uit dat dit er nu eindelijk gaat komen, maar het is de vraag of het ook gaat gelden voor alle zeehondenproducten. Eurocommissaris Dimas liet eerder weten dat hij een verbod op zeehondenproducten die op 'inhumane' wijze verkregen zijn, overweegt. Maar humane zeehondenjacht bestaat volgens GroenLinks niet. De jacht vindt onder zware omstandigheden en op glibberig ijs plaatst. Daardoor wordt vaak maar half raak geslagen en lijden de zeehondjes gruwelijk veel pijn.

 

Tijdens de demonstratie was er een gigantische opblaasbare zeehond te zien Zweeds groen lid van het Europees Parlement Carl Schlyter spreekt de demonstranten toe Bij het gebouw van de Europese Commissie hadden zich circa 1.000 demonstranten verzameld

 

Zie ook: