Afgelopen maandag was er in het Europees Parlement een hoorzitting over de nieuwe Europese anti-discriminatiewetgeving waarvoor GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg rapporteur is. Verschillende experts gaven op de bijeenkomst aan dat de nieuwe regels in feite een reparatie zijn van regelgeving waarin een scheve verhouding tussen de discriminatiegronden is ontstaan.

Al in 2000 zijn twee anti-discriminatierichtlijnen aangenomen waaraan alle lidstaten moeten voldoen. Probleem is dat deze een verschillende reikwijdte hebben. De zogenaamde rassenrichtlijn verbiedt discriminatie op grond van ras binnen én buiten de arbeidsmarkt. De tweede richtlijn verbiedt discriminatie op grond van religie of overtuiging, seksuele geaardheid, leeftijd en handicap op de arbeidsmarkt. Maar niet daarbuiten.

De nieuwe richtlijn regelt dat laatste. Kathalijne Buitenweg: "Deze nieuwe anti-discriminatierichtlijn is in feite reparatiewetgeving. Het valt niet te verkopen dat er wel op seksuele geaardheid of handicap mag worden gediscrimineerd bij het aanbieden van goederen en diensten, maar niet op ras. Dat gaan we nu hopelijk eindelijk rechtzetten."

Rassenrichtlijn als basis
De Europese Commissie gaf tijdens de hoorzitting aan dat ze de rassenrichtlijn uit 2000 als basis hebben gebruikt voor het voorstel. Daarbij heeft de Commissie ook gekeken naar de verschillen tussen de gronden. De reikwijdte van het voorstel komt overeen met de rassenrichtlijn.

Willemien Ruygrok, van kenniscentrum E-Quality, gaf aan dat de rassenrichtlijn een goed vertrekpunt was en dat met deze nieuwe richtlijn eindelijk de hiërarchie tussen discriminatiegronden verdwijnt. Maar Ruygrok wees erop dat er verschillen met de rassenrichtlijn nodig zijn, omdat de discriminatiegronden een verschillende benadering vereisen. We moeten bovendien leren van de problemen bij de implementatie daarvan.

Handicap en leeftijd
De discussie over het verbod op discriminatie op grond van handicap en leeftijd spitste zich toe op de uitzondering voor financiële diensten. Een vertegenwoordiger van Europese verzekeringsmaatschappijen vertelde dat het noodzakelijk is om onderscheid te maken tussen mensen op grond van leeftijd en handicap om verzekeringen betaalbaar en betrouwbaar te houden. Verschillende belangenorganisties voor gehandicapten en ouderen pleiten ervoor om die gegevens openbaar en controleerbaar te maken. Op die manier kan worden gekeken of het onderscheid objectief te rechtvaardigen is.

Homohuwelijk
Afgelopen woensdag was er in het Europees Parlement nog een extra hoorzitting over de uitzondering met betrekking tot de huwelijkse staat. De Europese Commissie vertelde op deze bijeenkomst dat ze in het voorstel voor nieuwe anti-discriminatiewetgeving duidelijkheid wilde scheppen over de bevoegdheden van Europa en die van de lidstaten. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor wetgeving over de huwelijkse staat, maar dat werpt de lastige vraag op wat dat voor gevolg dit heeft voor regelingen die afhangen van iemands huwelijkse staat, zoals bepaalde uitkeringen. Kathalijne Buitenweg wil graag voorkomen dat in dat soort regelingen gediscrimineerd mag blijven worden.

Rapport Buitenweg
Kathalijne Buitenweg verzamelt mede door middel van deze hoorzittingen input voor haar rapport over de nieuwe anti-discriminatierichtlijn. Ze hoopt dat rapport halverwege januari te presenteren.