Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wijst erop dat het Nederlandse voorstel voor een vingerafdrukkendatabank van alle Nederlanders in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Kathalijne Buitenweg verwacht dat de Nederlandse regering het voorstel daarom nu intrekt.

Het Europese Hof deed begin december uitspraak in de zaak van een burger tegen de Britse staat. De Britse justitie had vingerafdrukken en DNA-materiaal verzameld in het kader van opsporingsonderzoeken. Na het onderzoek bewaarde justitie echter ook de gegevens van de onschuldige burgers. De Britse regering achtte een zo groot mogelijke databank handig voor politie en justitie. Daarop diende de onschuldige burgers uit de database een klacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Hof oordeelde dat de Britse overheid de gegevens mocht verzamelen in het kader van een opsporingsonderzoek, maar het bewaren ervan vormde een ongerechtvaardigde inbreuk op de privésfeer. Vooral het feit dat er geen tijdslimiet was aan het bewaren van de gegevens was het Hof een doorn in het oog.

Biometrische paspoorten
"Frappant is dat deze uitspraak is gedaan terwijl er in Nederland en in het Europees Parlement wordt gepraat over het opslaan van vingerafdrukken van onschuldige mensen," aldus Kathalijne Buitenweg. Vanaf juli 2009 moeten alle Europese landen in nieuwe paspoorten twee vingerafdrukken opslaan op een chip. Die afspraak is al in 2004 gemaakt en toen zijn de lidstaten vergeten uitzonderingen te maken voor baby’s en kinderen én voor mensen die geen vingerafdrukken hebben. De regeringen van de lidstaten en het Europees Parlement zijn afgelopen week overeengekomen dat deze mensen geen vingerafdrukken hoeven af te staan. Kathalijne Buitenweg: “Gelukkig zijn er nu uitzonderingen gemaakt, het zou een mooi boel worden als mensen geen paspoort kunnen krijgen omdat ze geen vingers hebben."

Nederlandse plannen voor een databank
In Nederland heeft de Nederlandse regering die wetswijziging aangegrepen om voor te stellen de vingerafdrukken van de paspoorten ook centraal op te slaan. Die centrale databank zou toegankelijk moeten zijn voor politie en justitie. De uitspraak in de zaak voor het Europese Hof wijst Nederland er nu op dat dit niet is toegestaan. Kathalijne Buitenweg: “De overeenkomsten met de Marperzaak zijn duidelijk. Ik zie niet in hoe staatssecretaris Bijleveld het voorstel zou kunnen handhaven. Ik ga er dan ook vanuit dat ze het voorstel intrekt."