Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft ingestemd met het zogenaamde assistentenstatuut. Eindelijk komt er een uniforme transparante regeling voor alle medewerkers van europarlementariërs die in Brussel werken. Hiermee komt een einde aan de willekeur van 27 verschillende regelingen voor de assistenten. Alle medewerkers die in vergelijkbare omstandigheden werken krijgen een gelijke rechtsbescherming en beloningsvoorwaarden.

Het statuut regelt dat assistenten in dienst komen van het Europees Parlement. Alhoewel het Europees Parlement formeel werkgever wordt, houden de europarlementariërs het recht om te kiezen welke medewerker zij in dienst willen nemen. Gekoppeld aan het dienstverband zijn salarisschalen met een minimum en maximum beloning. Sociale rechten zijn gewaarborgd door een uniforme Europese rechtspositieregeling. De assistenten gaan een Europese belasting betalen.

Einde aan uitbuiting en onderbetaling
Kathalijne Buitenweg is blij met het statuut. “Ik vond het een schande dat een flink aantal medewerkers van parlementsleden uitgebuit en onderbetaald konden worden. Zonder enige rechtsbescherming en zonder sociale zekerheden. Sommige assistenten hadden niet eens een ziektekostenverzekering! Met het assistentenstatuut gaan deze misstanden definitief tot het verleden behoren. Ik ben trots op het behaalde resultaat.”

Bijzondere inzet van fractiegenoot Onesta
Het Europees Parlement en de Europese Commissie wilden het nieuwe statuut voor de komende Europese verkiezingen geregeld hebben, zodat het parlement niet langer beschuldigd kan worden van willekeur of fraude als het gaat om sociale bescherming en beloning van de medewerkers van leden van het Europees Parlement.
Buitenweg feliciteert met name haar groene fractiegenoot en vice-voorzitter van het Europees parlement Gerard Onesta. Zonder zijn enorme inzet en doorzettingsvermogen was het statuut er nooit gekomen.

De 27 Europese ministers van Binnenlandse Zaken zullen binnenkort het assistenstatuut bespreken en naar verwachting goedkeuren.

GroenLinks-medewerkers altijd al transparante en uniforme regeling
De beloning van de medewerkers van de GroenLinks-europarlementariërs was altijd al goed en transparant geregeld. De medewerkers zijn in dienst van de Stichting GroenLinks in de Europese Unie.

De verantwoording van alle inkomsten en uitgaven van deze stichting valt na te lezen op de website van GroenLinks Europa.