Het Europees Parlement stemt morgen over nieuwe voorstellen voor de versoepeling van arbeidstijden. GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk hoopt dat het parlement het oor niet laat hangen naar de lidstaten die de gezondheid en veiligheid van werknemers in Europa op het spel willen zetten.

De versoepeling schrijft een gemiddelde werkweek voor van 48 uur, berekend over 12 maanden. Langer werken gedurende bepaalde tijd wordt nadrukkelijk toegestaan. Lidstaten die dat willen, kunnen ook nog van dit gemiddelde structureel afwijken door middel van hun eigen wetgeving. Volgens Lagendijk is de kans groot dat lidstaten, waaronder Nederland, hun sociale wetgeving voor werknemers uitkleden als ze zien dat andere Europese landen dat ook doen.

In het voorstel van de lidstaten staat ook dat wachttijden, bijvoorbeeld voor een dokter in oproepdienst, niet langer geheel als werktijden beschouwd hoeven te worden. Ook dit is voor GroenLinks onacceptabel. "De lidstaten willen wachttijden als vrije tijd beschouwen. In veel landen werken bijvoorbeeld artsen meer dan 48 uur als standaard werktijd, waarin wachttijden worden gecombineerd. Als de wachttijden niet meer worden meegeteld, dan kan dat gevaarlijke sitauties opleveren. We moeten ten allen tijden vermijden dat oververmoeide werknemers ziek worden of ongelukken veroorzaken," aldus Lagendijk.

Joost Lagendijk loopt vanmiddag om 13.00 uur mee in de demonstratie van de Europese vakbeweging tegen de versoepeling van de arbeidstijden in Straatsburg.