Jonge starters op de woningmarkt krijgen als gevolg van de kredietcrisis nog amper een hypotheek. Er is zelfs een hypotheekverstrekker die openlijk meldt jongeren tot 24 jaar geen volwaardige hypotheek te verstrekken. GroenLinks wil middels Kamervragen van het kabinet weten of hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie, wat het kabinet hiertegen kan ondernemen en welke (theoretische) opties het kabinet heeft om wat meer druk op hypotheekverstrekkers te zetten.

Vragen van de leden Sap &  Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Financiën en de minister van WWI over het bericht dat starters op de huizenmarkt steeds moeilijker een hypotheek krijgen en de vraag of hierbij sprake is van leeftijdsdiscriminatie, d.d. 22 december 2008

1. Kent u het bericht "Bank strenger voor jongeren" uit de Telegraaf van 22 december 2008, waarvan de strekking is dat jonge starters op de huizenmarkt amper een hypotheek kunnen krijgen?
2. Is het juist dat BLG Hypotheken, onderdeel van SNS Bank, sinds 15 december openlijk meldt dat het jonge aanvragers tot 24 jaar per 1 januari geen volwaardige hypotheek zal verstrekken?
3. Is het juist dat veel meer hypotheekverstrekkers dit in de praktijk weigeren te doen, maar dit niet openlijk melden?
4. Is hier volgens u sprake van leeftijdsdiscriminatie en bent u van plan daar tegen op te treden?
5. Wat is uw oordeel over de uitspraak van de directeur van de Nationale Hypotheek Pas (NHP) Pieter Lijesen, die in het genoemd artikel stelt: . "Minister Bos moet de banken na de staatssteun dwingen meer krediet te verstrekken."?
6. Over welke (theoretische) opties beschikt u om banken eventueel te dwingen meer hypotheken aan starters op de woningmarkt te verstrekken?
7. U beraadt zich nog op mogelijke maatregelen om de effecten van de kredietcrisis en de recessie op de woningmarkt te verzachten; overweegt u naast stimulerende maatregelen (zoals een eventuele verhoging van de hypotheekgarantie of een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting) ook maatregelen die 'dwingender' zijn richting hypotheekverstrekkers?
8. Bent u bereid de Kamer een volledig inzicht te geven in alle mogelijke beleidsopties waarover u beschikt om wat meer druk op hypotheekverstrekkers uit te oefenen?