GroenLinks Kamerlid Naïma Azough wil opheldering van minister Ter Horst van Binnenlandse zaken over het bewaren van door politiekorpsen gescande kentekengegevens. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens gaat de politie haar boekje te buiten door gescande kentekengegevens te bewaren van automobilisten tegen wie geen justitieel onderzoek loopt. Dit leidt tot een aantasting van de privacy.

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over de door politiekorpsen gescande kentekengegevens.  

  1. Kent u het bericht[1] dat de politie volgens het College Bescherming Persoonsgegevens haar boekje te buiten gaat door gescande kentekengegevens te bewaren als die gegevens niet staan geregistreerd vanwege een lopend justitieel onderzoek?
  2. Op welke schaal wordt de methode van automatische kentekenherkenning door de politie toegepast? Worden daarbij gescande kentekens die niet in politiebestanden voorkomen direct vernietigd en worden dergelijke gegevens die wel in politiebestanden voorkomen vernietigd als zij niet langer noodzakelijk zijn voor het doel van de scan?
  3. Bent u het met het CBP eens dat er dan sprake is van een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy en een overtreding oplevert van de Wet Bescherming Persoonsgegevens?
  4. Waarom is de methode van automatische kentekenherkenning ingevoerd, nog voor dat er überhaupt een duidelijk juridisch kader voorhanden was?
    Wat gaat u op korte termijn doen om te verzekeren dat de niet-gerechtvaardigde inbreuken op de privacy door het automatisch registreren van kentekengegevens gestaakt worden en de opgeslagen gegevens vernietigd worden?
  5. Welke gevolgen heeft dit advies van het CBP voor de tot nu toe op basis van automatische kentekenregistratie opgelegde boetes en inbeslagnemingen?
     

[1] ‘CPB: Politie mag geen kentekens scannen’, Trouw 15 januari 2009.