Met de benoeming van Barack Obama als president van de Verenigde Staten, komt ook het einde in zicht van de schendingen van het internationaal humanitair recht in de gevangenis van Guantanamo Bay. Marikoe Peters (GroenLinks) is blij dat de martelpraktijken en het gebrek aan juridische waarborgen waaraan gevangenen zijn onderworpen binnenkort ten einde komt.

Wat te weinig mensen weten is dat de VS in de wereld meer gevangenissen zoals die in Gauantanamo Bay hebben. In het detentiecentrum in Bagram, Afghanistan, zitten meer dan twee keer zoveel gevangenen als in Guantanamo Bay al jaren in eenzelfde juridische hel. Peters meent dat de door de VS aangekondigde ‘surge’ in Afghanistan dit aantal fors kan doen groeien. Zij heeft daarom in Kamervragen de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om bij de VS te pleiten voor de spoedige sluiting van het detentiecentrum in Bagram en een menswaardige behandeling van gevangenen.

 

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de detentiefaciliteit in Bagram, Afghanistan.

1. Bent u ervan op de hoogte dat de VS in het kader van Operation Enduring Freedom niet alleen op Guantanamo Bay maar ook in Afghanistan bij de Amerikaanse militaire vliegbasis Bagram honderden mensen jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden gevangen houden, in strijd met internationale standaarden voor detentie en zonder enige vorm van eerlijk proces? 1)

2. Zijn er volgens u juridisch relevante verschillen tussen de detentieregimes van Guantanamo Bay en Bagram en zo ja, welke?

3. Klopt het dat de VN en onafhankelijke mensenrechtenorganisaties nog steeds geen toegang tot de Bagram-detentiefaciliteit hebben?  2)

4. Bent u bereid er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan te dringen dat hen zulke toegang wel wordt verschaft?

5. Deelt u de inschatting dat de aangekondigde militaire “surge” van president Obama in Afghanistan tot een grote toename in het aantal gevangenen op Bagram kan leiden?

6. Klopt het dat de Afghaanse regering de VS heeft verzocht om de sluiting van de Bagram-detentiefaciliteit en overdracht van alle gevangenen aan de Afghaanse autoriteiten?

7. Bent u ermee bekend of de VS opvolging hebben gegeven aan de veelvuldig geuite klacht van president Karzai dat familieleden niet op de hoogte worden gesteld van gevangenhoudingen in Bagram?

8. Deelt u de mening dat de Bagram-detentiefaciliteit net als Guantanamo Bay zo spoedig mogelijk gesloten dient te worden, dan wel dat het Bagram detentieregime zo spoedig mogelijk in overeenstemming met internationale standaarden gebracht moet worden? Zo ja, bent u bereid hiervoor te pleiten bij de VS-autoriteiten en de Kamer over de uitkomst daarvan te informeren? Zo neen, waarom niet?

1) The New York Times, “Afghan prison poses problem in overhaul of detainee policy”, 27 januari 2009
2)  Human Rights First, rapport “Arbitrary Justice”, april 2008