In de Europese Unie zijn er tussen de 4,5 en 8 miljoen illegalen werkzaam, voornamelijk in de bouw, landbouw, horeca of als schoonmaker. In 2007 heeft de Europese Commissie een voorstel gedaan om werkgevers vaker en strenger te controleren en de rechten van de werknemers te versterken. Helaas hebben de lidstaten het voorstel afgezwakt en heeft een meerderheid in het Europarlement dit gesteund. Zo is er geen afspraak gemaakt over het strenger controleren van illegale werkgevers. Maar belangrijker is dat de rechten van werknemers zijn verzwakt. Daarom stemde GroenLinks vandaag in het Europees Parlement tegen het voorstel.

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "In alle EU landen is het inhuren van illegale werknemers al strafbaar, maar de controle op de naleving hiervan is slecht. Daardoor worden veel werknemers uitgebuit en krijgen vaak weinig betaald."

In het oorspronkelijke voorstel zouden betrapte illegale werknemers zes maanden salaris uitbetaald krijgen, ook al hebben ze korter gewerkt. Dat is nu teruggebracht naar drie maanden. Bovendien kunnen illegale werknemers worden teruggestuurd naar hun land van herkomst voordat ze hun salaris in handen hebben. Dat maakt het erg moeilijk voor ze om hun rechten af te dwingen.

Volgens Buitenweg blijven illegale werknemers in Europa, omdat er genoeg werkgevers zijn die hun werk bieden. Veel regeringen controleren de sectoren waarvan bekend is dat daar veel illegale arbeid wordt verricht maar weinig. "De lidstaten knijpen een oogje dicht om het de werkgevers niet te moeilijk te maken, maar verkondigen wel luidkeels dat de grenzen beter bewaakt moeten worden. Het voorstel had daar een einde aan moeten maken, maar de lidstaten en een meerderheid van het Europarlement durft niet door te zetten", aldus Buitenweg.