GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik vindt dat Eurocommissaris Nelie Kroes het aanzien van de Europese Commissie heeft geschaad. Kroes zou persoonlijk hebben geprobeerd een Europees besluit om de Nederlandse kabelmarkt open te stellen tegen te houden. Dat blijkt uit een brief van haar collega, Eurocommissaris Reding van telecomzaken. Volgens Vendrik is de Nederlandse consument met het tegenhouden van de openstelling veel geld misgelopen en vindt het tijd dat de regering alles op alles zet om de OPTA te ondersteunen in het openstellen van de markt voor kabeltelevisie.

Schriftelijke vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken

  1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving in onder meer het Financieele Dagblad betreffende Europees commissaris Kroes en de Nederlandse kabelsector (*)?
  2. Deelt u de mening dat deze berichtgeving het aanzien van de Europese Commissie schaadt?
  3. Bent u bereid de Europese Commissie om publieke opheldering te vragen?
  4. Denkt u ambtshalve nog wel eens terug aan al die jaren dat openstelling van de kabel alom werd bepleit maar steeds werd gefrustreerd, dit mede op initiatief van de lobby van de Nederlandse kabelbedrijven? Zo ja, wat gaat er dan door u heen?
  5. Steunt u het voornemen van de OPTA en de toestemming van de Europese Commissie daarvoor hardgrondig?
  6. Kunt u aangeven hoeveel geld alle Nederlandse consumenten in totaal per jaar wordt bespaard door verplichte openstelling van de kabel?
  7. Deelt u de mening dat er de nodige beren op de weg liggen tussen verplichte openstelling en daadwerkelijke effectuering daarvan? Zo ja, bent u bereid de OPTA alle steun te verlenen om daadwerkelijke openstelling én toetreding van nieuwe dienstenaanbieders te bespoedigen? Waaruit zal deze steun bestaan?

(*) Het Financieele Dagblad, 11 februari 2009

Zie ook: