GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg steunt de voorstellen van het Europees Parlement om de beveiliging van prominente personen te verbeteren. GroenLinks steunt het voorstel om de lidstaat van verblijf, en niet die van oorsprong, verantwoordelijk te maken voor de bescherming van personen die dat nodig hebben.
Eind december heeft Nederlandse regering bij de Europese raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een voorstel ingediend om beveiliging van prominenten te verbeteren. Dat gebeurde naar aanleiding van de discussie over wie de beveiligingskosten van Ayaan Hirshi Ali zou moeten betalen. Daarnaast werpt de weigering van het Groot-Brittannië om Geert Wilders toe te laten een nieuw licht op de zaak.

Nederlands initiatief
Nederland heeft aangegeven dat ook mensen die niet officieel voor een regering of volksvertegenwoordiging werken bescherming moeten kunnen krijgen binnen Europa. In 2002 is al een Europees Netwerk voor de Bescherming van Publieke Personen opgericht, maar dat beperkt zich tot mensen die voor de staat werken. Een Nederlands initiatief om die afspraken nu uit te breiden tot prominenten die een belangrijke rol spelen in het publieke debat ligt nu voor aan de Europese ministers.

Deze week is er in het Europees Parlement over het voorstel gesproken. Veel parlementariërs zien echter de noodzaak er niet van in, omdat in hun land niet hetzelfde debat woedt. De meeste regeringen daarentegen zijn wel overtuigd geraakt van het nut van het Nederlandse voorstel. Ook Kathalijne Buitenweg steunt het. "Als de Europese Unie meer wil zijn dan een economisch samenwerkingsproject, dan moeten we ook het grensoverschrijdende publieke debat willen stimuleren. De participanten moeten daarbij goed beveiligd zijn als dat nodig is. Het is onacceptabel als zij de facto opgesloten worden binnen landsgrenzen omdat een grensoversteek onaanvaardbare risico’s met zich mee zou brengen."

Het voorstel regelt de verantwoordelijkheid voor de bescherming, maar iedere lidstaat kan zelf invullen hoe die eruit ziet. Het is dus geen garantie op betaling van bodyguards, die beslissing blijft een verantwoordelijkheid van de betreffende lidstaat. Het streven is om dit voorstel nog af te handelen onder het Tsjechisch voorzitterschap van de Europese Unie. Eind april zal er in het Europees Parlement definitief over worden gestemd.

Beveiliging maar geen toegang?
Eerder deze week ontving PVV-leider Geert Wilders een brief waarin het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde dat hij geen toegang zou krijgen tot Groot-Brittannië omdat hij een bedreiging zou zijn voor de openbare orde. Daarnaast heeft het ministerie gezegd tegen alle vormen van extremisme te zijn en dat het iedereen die extremisme, haat en oproepen tot geweld wil verspreiden belet naar het land te komen. Al 230 mensen zijn om die reden bij de grenspost geweigerd.

Veel politici hebben laten weten dit besluit onacceptabel te vinden. Buitenweg hoopt dat Wilders naar de rechter stapt. "Volgens de Europese richtlijn over vrij verkeer en verblijf mag Groot-Brittannië alleen toegang weigeren als het kan aantonen dat Wilders een actuele, werkelijke en voldoende ernstige bedreiging voor een fundamenteel belang van de samenleving vormt.  De vraag is of het briefje dat hij heeft ontvangen voldoet aan de eisen om de betreffende persoon nauwkeurig en volledig ter kennis te brengen en hoe de afwijzing zich verhoudt tot andere Europese rechten zoals de vrijheid van meningsuiting."

Ironisch
Buitenweg vindt het ironisch dat Wilders is tegengehouden op basis van een wet die mede bedoeld is om haatzaaiende imams te weigeren. Een rechtsgang zou ook helderheid verschaffen over deze inreisverboden voor imams en ook die voor sommige dierenactivisten. "De vrijheid die Geert Wilders voor zichzelf opeist, moet hij natuurlijk ook anderen gunnen", aldus Buitenweg.