Weer zorg GroenLinks over sloop woningen voor A9. Raadsvragen van GroenLinks in de Amstelveense gemeenteraad.

GroenLinks stelde woensdag 4 februari jl. in de raadsvergadering vragen aan het College van B&W over de mogelijke sloop van woningen in het Oude Dorp ten behoeve van de ondertunneling van de A9. Het College heeft tot nu toe al tijd volgehouden dat sloop niet nodig zou zijn. De Provincie Noord-Holland beweert echter dat dit onvermijdelijk zou zijn. GroenLinks verzet zich al jaren tegen de sloop van woningen in het Oude Dorp en heeft dan ook met verbazing kennis genomen van het standpunt van de Provincie. Wethouder Remco Pols antwoordde in de Raad dat ook het College onaangenaam verrast was door de antwoorden van de Provincie. Volgens hem heeft Rijkswaterstaat onjuiste informatie aan de Provincie verschaft. Pols eist daarom bij de Provincie rectificatie en zal bewoners actief informeren dat sloop niet aan de orde is.

In februari 2006 berichtte stelde GroenLinks al vragen over uitgelekte foto’s van een planstudie van Rijkswaterstaat dat de verbreding van de A9 ten koste zou gaan van woningen en bedrijven langs de snelweg. Voor GroenLinks was dat aanleiding om een actie te starten ‘ geen woning weg voor meer snelweg’. Via een ingezonden brief liet Rijkswaterstaat toen weten dat die foto’s niet correct zouden zijn. Het College van B&W heeft altijd ontkend dat er sprake zou zijn van plannen voor de sloop van woningen ten behoeve van de toekomstplannen met de A9. Toen GroenLinks wees op de aankoop van twee panden door Rijkswaterstaat werd aangegeven dat dit slechts op verzoek van de eigenaren was en er geen actief aankoop beleid van Rijkswaterstaat was.

Uit statenvragen bleek vorige week echter dat de Provincie een volstrekt andere mening is toegedaan dan het Amstelveense College. Gedeputeerde Staten schreven namelijk aan PS: ‘er moet naar verwachting een aantal woningen worden gesloopt. Dat is in dit geval onvermijdelijk. De noodzaak tot sloop van de bedoelde woningen is het gevolg van overheidsbesluiten waarbij de afweging tussen het individueel en het algemeen belang in het nadeel uitvalt van het individu. In dit geval is het de afweging tussen het wel of niet slopen van woningen en het wel of niet kunnen faciliteren van de noodzakelijke bereikbaarheid van de regio. Sloop van de woning is voor bewoners veelal een weinig aangename boodschap maar wij vinden in dit geval dat sloop een te verdedigen resultaat is van bedoelde afweging.’

De Amstelveense fractie van GroenLinks zegt uiterst verbaasd te zijn over dit provinciale standpunt. Fractievoorzitter Sander Mager: ‘ Het College heeft altijd volgehouden dat sloop niet nodig zou zijn. Zelfs op de speciale website over de ondertunneling van de A9 staat bij de veelgestelde vragen dat sloop niet nodig zou zijn. Echt zeer zorgelijk als het College onze inwoners dit nog steeds voor zou houden als dat bestuurlijk allang achterhaald zou zijn.’ Volgens Mager zal de fractie van GroenLinks zich blijven verzetten tegen de sloop van woningen in het Oude Dorp. ‘Dat was altijd als ons standpunt en dat zal zo blijven’.

Mager zegt zich ook zorgen te maken over de indruk die soort berichten wekken bij inwoners. ‘ Het project A9 zou een toonbeeld moeten zijn van transparant bestuur en betrokkenheid van bewoners. Er is zelfs een aparte raadscommissie voor ingesteld. Als raadslid ken ik de afwegingen en besluiten van de provincie al niet. Het bericht van de Provincie wekt daarmee de suggestie dat die afwegingen en besluiten achter gesloten deuren zijn genomen. Veelal de doodsteek voor participatieve projecten!’