De minister van Financiën dient van de Kamer een 'Herenakkoord' over de bonussen af te sluiten met de banken. GroenLinks wil dat de minister in dit herenakkoord ook aandacht aan dames besteedt en roept hem daarover ter verantwoording in het vragenuur.

Het gaat niet goed met vrouwen in de top van het bankwezen. Zo lazen we afgelopen weekend in het Financieele Dagblad dat Gerrit Zalm zijn team bij ABN-Amro compleet heeft. Zo goed als compleet, want er staat nog één vacature open. De heer Zalm is namelijk nog op zoek naar die éne geschikte vrouw, die het personeelsbeleid mag gaan trekken. Hier wordt een dubbele negatieve boodschap afgegeven: topvrouwen zijn niet te vinden, zelfs niet voor de softere functies in het bankwezen. GroenLinks vindt dit een bijzonder slecht signaal voor de rest van de sector en verlangt van minister Bos een antwoord op de volgende drie vragen:

  1. Waarom is het nog niet gelukt om een topvrouw bij ABN-Amro te benoemen?
  2. Is de minister nog steeds onze bondgenoot in het streven naar meer vrouwen in de top van het bankwezen?
  3. Is de minister bereid zijn woorden in daden om te zetten door in het herenakkoord met de banken ook afspraken te maken over meer vrouwen aan de top? Wie de bankcultuur van de 'old boys' echt wil veranderen kan niet om de komst van 'new girls' heen.

Jolande Sap