Voordat het elektronisch patiëntendossier (EPD) verder wordt ingevoerd, zullen hackers het systeem nog eens aan een grondige test onderwerpen. Dat is de toezegging die Jolande Sap deze week kreeg van minster Klink. In de debatten over de invoering van het EPD heeft GroenLinks steeds twee harde voorwaarden gesteld. Op de eerste voorwaarde, dat de patiënt van meet af aan toegang moet krijgen tot het eigen dossier, kreeg GroenLinks al eerder een toezegging van de minister.

Dat de veiligheid van het EPD via een geregisseerde hack moet worden aangetoond, was de tweede harde voorwaarde die Jolande Sap heeft gesteld. Mensen moeten vertrouwen kunnen hebben in het systeem, stelde ze. De minister moet de veiligheid aantonen door een grootschalige hack te laten doen, daar bekendheid aan te geven en die ook regelmatig te herhalen.

De minister heeft toegezegd om nog voor invoering het systeem aan een hack te onderwerpen. Dat onderzoek zou later nog eens kunnen gebeuren, als het systeem eenmaal draait. Wat GroenLinks betreft gaat de minister jaarlijks het onderzoek herhalen.

Van meet af aan toegang tot het eigen dossier en het regelmatig organiseren van hacks om de veiligheid te toetsen zijn de voorwaarden die GroenLinks heeft gesteld voor invoering van het EPD. Omdat de minister op deze voorwaarden harde toezeggingen heeft gedaan, zal GroenLinks het wetsvoorstel steunen.