Tofik Dibi maakt zich grote zorgen over de import van het Midden Oosten-conflict naar Europa en in het bijzonder Nederland. "De oorlog in het Midden Oosten brengt al genoeg lijden met zich mee. Alle aandacht moet gaan naar het oplossen in plaats van het vergroten daarvan." Hij roept minister van der Laan op om duidelijk stelling te nemen tegen intolerantie en agressie. "Dat is compleet onacceptabel", zegt Tofik. Het lijkt hem een goed idee als Van der Laan Nederlandse moslims en joden uitnodigt om samen met hem in actie te komen tegen elke vorm van discriminatie en geweld.

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie en de minister van Justitie over de toename van antisemitische incidenten in Europa (ingezonden 2 maart 2009).

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht 'Meer antisemitische incidenten in de EU' (ANP, 2 maart 2009)?2. Bent u met mij van mening dat dit een zorgelijke ontwikkeling betreft? Zo ja, welke acties gaat u ondernemen?
  2. Hoe gaat u voorkomen dat het Midden Oosten conflict een explosief importproduct wordt?
  3. Herinnert u zich uw uitspraak dat "Arabieren zich moeten verdiepen in de Holocaust en de Israeliërs in de Nakba" tijdens uw toespraak op 22 januari? Bent u bereid dit te stimuleren voor Nederlandse moslims en joden?
  4. Bent u bereid om met islamitische en joodse Nederlanders om de tafel te gaan zitten om te komen tot gezamenlijke initiatieven?
  5. Bent u ook bereid binnen de EU het voortouw te nemen om antisemitisme tegen te gaan? Zo ja, hoe gaat u dat doen?