Het kabinet wil tot 2020 tussen de 80.000 en de 90.000 woningen bouwen binnen de Randstad. GroenLinks is het daarmee eens: door in de stad te bouwen blijven mooie, open landschappen gespaard. Bovendien kan door bouwen in de stad het woon-werkverkeer beperkt blijven en ontstaat makkelijker vraag en aanbod van openbaar vervoer. Als het drukker wordt in de stad, is het des te belangrijker steden leefbaar te houden. Genoeg groen is daarbij heel belangrijk voor mensen. Een van de mogelijkheden daarbij is om de vele daken die er in de stad ongebruikt bijliggen om te toveren in stadsgroen. De meeste platte en hellende daken zijn in een handomdraai van een groene laag te voorzien, door er gras of vetplantjes op aan te planten. Ook mos en kruiden zijn een optie. Zelfs hele daktuinen met struiken en boompjes behoren tot de mogelijkheden.

Een groen dak:

ziet er leuk uit
Mensen houden van groen om zich heen en worden er gelukkig van.

isoleert
’s Zomers houdt het de warmte van buiten tegen, ’s winters houdt het de warmte van binnen vast. Zo bespaar je energie: goed voor het klimaat dus.

dempt
Een groen dak dempt lawaai van buiten.

is goed voor het klimaat
Planten slaan CO2 op.

is een waterbuffer
Groene daken vormen een waterbuffer. De planten nemen regenwater op. Zo wordt overbelasting van het riool, een toenemend probleem door klimaatverandering, voorkomen.

zorgt voor schone lucht
Planten kunnen helpen de lucht in de stad schoner en dus gezonder te maken, doordat ze fijn stof uit de lucht filteren. SenterNovem denkt zo tot  20% vervuiling uit de lucht gehaald kan worden.

    Makkelijk toepasbaar
    Vrijwel alle platte of hellende daken zijn geschikt voor enige vorm van begroeiing: de constructie moet 40 kg/m2 kunnen dragen. Als er grind op het dak ligt, is dat sowieso het geval. Dakbegroeiing is al verkrijgbaar vanaf  € 50, - / m2 en is dus betaalbaar. Bovendien kan een handige doe-het-zelver er al mee uit de voeten. Wel moet je af en toe het dak op om wat onkruid te wieden, is bijgieten in zeer droge zomers nodig en zijn lekkages wat lastiger op te sporen.

    Wat wil GroenLinks?
    Groene daken maken de stad aantrekkelijker om te wonen en zijn goed voor het milieu. Niet voor niets blijkt uit onderzoek 70% van de Nederlandse architecten enthousiast te zijn. Alle reden dus voor de overheid om groene daken te stimuleren. Een paar gemeenten nam al het initiatief. In Groningen en Rotterdam bestaan subsidieregelingen voor particulieren die een groen dak willen aanleggen. Ook Amsterdam, Den Haag en Tilburg denken aan zo’n regeling. Prima!

    Ook de Rijksoverheid kan helpen onze steden te laten lijken op het antieke Babylon met haar hangende tuinen. In Duitsland bijvoorbeeld wordt al 10 miljoen vierkante meter groen dak per jaar geplaatst!

    GroenLinks pleit voor de ontwikkeling van een Groene Daken Plan, waar iedereen aan mee kan helpen. Iedereen die investeert, profiteert. Burgers besparen op hun energierekening, steden worden mooier, krijgen minder problemen met water en schonere lucht en het rijk haalt eerder haar klimaatdoelen.

    Gemeenten kunnen subsidieregelingen in het leven roepen om particulieren groene daken te laten aanleggen op bestaande huizen. Rotterdam betaalt € 25, - mee, Groningen € 30, - per vierkante meter. Belangrijk is ook, dat zo’n regeling goed bekend wordt gemaakt. GroenLinks zal de komende tijd in verschillende gemeenteraden voorstellen lanceren.

    Het Rijk moet om te beginnen zorgen dat de 90.000 nieuwe woningen die er in de Randstad in het stedelijk gebied bijgebouwd worden waar mogelijk een groen dak krijgen. In totaal gaat dat globaal om 2 miljoen vierkante meter of 300 voetbalvelden groen dak. GroenLinks wil graag onderzocht zien of groene daken in het bouwbesluit voorgeschreven kunnen worden. Daar staan nu ook criteria voor milieu en energiezuinigheid in.

    Het Rijk moet ook geld uittrekken voor groene daken. Dat kan door investeringen in groene daken aantrekkelijk te maken voor particulieren. Daarnaast zou het Rijk gemeenten een handje kunnen helpen bij subsidieregelingen. Daar moet geld voor worden gevonden. Met een Rijksbijdrage van bijvoorbeeld  € 10,- per vierkante meter kan voor vijf miljoen euro per jaar een half miljoen vierkante meter dak gerealiseerd worden. De regeling kan deel uitmaken van het pakket maatregelen om de recessie te bestrijden. Het CPB adviseerde dat juist verbeteringen aan woningen zinvol zijn.

    Het Rijk kan groene daken promoten via populaire tuinprogramma’s als de ‘Tuinruimers’ en ‘Eigen huis en tuin’.

    Maak bedrijven duidelijk dat het voor hen al mogelijk is investeringen in groene daken van de belasting af te trekken, via de VAMIL-regeling. Deze regeling maakt het mogelijk milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen vrij af te schrijven.

    Last but not least kunnen mensen zelf aan de slag: geholpen door subsidie en/of een fiscaal steuntje in de rug, is de aanleg van een groen dak betaalbaar en niet al te moeilijk te realiseren.

    Ineke van Gent, maart 2009

     

    Bronnen:
    www.waterplan.rotterdam.nl/smartsite2169469.dws?MainMenu=0
    www.duurzaamstestad.groningen.nl/groene-daken
    www.oekologisch-bauen.info/dach/finanzielle_zuschuesse_dachbegruenung.php
    http://www.dachgaertnerverband.de/index.php
    www.subsidiegroenedaken.nl
    www.ipdubo.nl/handleiding/groendak/index.html
    www.groenedaken.net/
    www.duurzaambouwen.senternovem.nl/nieuws/1198-groene_daken_populair_onder_architecten.html