Het kabinet moet preventieve drugtests in het uitgaansleven weer toestaan. Dat vinden Jolande Sap en Mathieu Hemelaar. Novadic kentron in Breda meldde eerder deze week dat de vraag om drugs te laten testen steeds verder toeneemt. Dat komt vooral doordat de kwaliteit van XTC-pillen achteruit holt door een tekort aan grondstoffen. GroenLinks vindt het daardoor van belang dat gebruikers hun pillen makkelijk kunnen laten controleren.

Schriftelijke vragen van de leden Sap en Heemelaar (GroenLinks) aan de minister van VWS en van Justitie over XTC-tests

  1. Kent u het bericht  dat de vraag is toegenomen naar drugstests bij de drugs-testservice van Novadic Kentron te Breda en dat het centraal laboratorium (waar de door consumenten ingeleverde drugs worden geanalyseerd) de druk niet goed aan kan?
  2. Klopt het dat door een tekort aan grondstoffen de kwaliteit van drugs zoals XTC achteruitgaat, waardoor voor gebruikers mogelijk gezondheidsrisico’s ontstaan?
  3. Wat vindt u van het standpunt van de in het bericht genoemde veldwerker dat ze het liefst zou zien dat iedereen zijn of haar drugs van te voren zou laten testen? En wat vindt u ervan dat er voor deze preventieve drugstests geen reclame gemaakt mag worden?
  4. Bent u het met ons eens dat preventieve drugstests bijdragen aan het voorkomen van gezondheidsschade? Zo ja, bent u bereid preventieve drugstests in het uitgaansleven te stimuleren?

Den Haag, 18 maart 2009