Na langdurige inzet van GroenLinks Tweede Kamerlid Peters om de grove mensenrechtenschendingen die dagelijks plaatsvinden in de Amerikaanse gevangenis in Bagram in Afghanistan tot een einde te brengen, heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken per brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij de motie van GroenLinks die hiertoe oproept uit zal voeren. Minister Verhagen zal bij de Amerikaanse regering aandringen op duidelijkheid over de toekomst van de detentiefaciliteit in Bagram.

In Nederland zijn de verhalen over de gevangenis van Guantanamo Bay bekend. Er is echter weinig aandacht voor het ‘tweede Guantanamo’: de Amerikaanse militaire gevangenis in Bagram, waar gevangenen onder erbarmelijke omstandigheden gevangen worden gehouden, in strijd met internationale standaarden voor detentie en zonder eerlijk proces.

Met de aankomende Amerikaanse ‘surge’, een grote hoeveelheid extra militaire troepen die naar Afghanistan wordt gestuurd, is een toename te verwachten van het aantal door Amerika op te pakken gevangenen. Met de grote Nederlandse betrokkenheid bij de militaire missie in Afghanistan moet Nederland zich er volgens Peters voor inzetten dat de mensenrechten van gevangenen worden beschermd en dat het detentieregime in overeenstemming is met internationale de standaarden en de Geneefse conventies. Verhagen, die mensenrechten als speerpunt van zijn beleid ziet, is eindelijk tot hetzelfde inzicht gekomen. Peters is hier verheugd over maar waarschuwt: “Bagram mag niet weer van de kaart afvallen”.