Juist in een tijd van oplopende werkloosheid is het goed als mensen voor zichzelf gaan beginnen. Daarom moet het kabinet maatregelen nemen om het zelfstandig ondernemerschap makkelijker te maken. Jolande Sap stelt tijdens de behandeling van de voorjaarsnota voor om de urennorm voor ondernemers af te schaffen.

Om bij de belastingdienst in aanmerking te komen voor fiscale voordelen, moet een ondernemer nu minimaal 1225 uur aan zijn onderneming besteden. Voor deeltijdondernemers die daarnaast een vaste baan hebben, is dat vrijwel onhaalbaar. Deze groep loopt daardoor allerlei fiscale voordelen mis, zoals de startersafstrek en de zelfstandigenaftrek. Daarom wil GroenLinks dat de urennorm wordt opgeheven en in plaats daarvan wordt gekeken naar het aandeel van het inkomen dat iemand uit zijn onderneming haalt.

Het afschaffen van een urennorm verlicht ondernemers ook van een heleboel administratieve rompslomp. Het bijhouden van een gedetailleerde urenadministratie kost veel tijd die een ondernemer liever besteedt aan het ondernemen zelf.

De huidige diepe en langdurige recessie is een extra aanleiding om vaart te maken met het afstappen van het urencriterium. De recessie leidt ertoe dat veel ondernemers minder opdrachten binnen krijgen dan waar ze vanuit zijn gegaan. Door de huidige regels pakt dat twee keer slecht uit. Allereerst moeten ze de teruglopende inkomsten zien op te vangen. Daarnaast kunnen ze plotseling de fiscale subsidies mislopen omdat ze tegen hun wil niet aan het urencriterium kunnen voldoen.

Daarnaast wil GroenLinks ook dat de UWV mensen startende ondernemers niet meer kort op het aantal uren dat zij besteden aan het opzetten van een nieuw bedrijf. Deze uren leveren de ondernemer immers geen geld op. Toch houdt de UWV deze uren wel in op de uitkering.