Dat zegt de bevelhebber van de Amerikaanse en internationale troepenmacht in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal in The Wall Street Journal van maandag. Afgelopen maand sneuvelde een recordaantal buitenlandse militairen. Volgens McChrystal zullen dat er de komende maanden niet veel minder zijn.

GroenLinks wil graag een reactie van het kabinet op de analyse van Generaal McChrystal. Zo zal het nieuwe Amerikaanse beleid zich richten op de bescherming van de bevolking en minder op de jacht op Talibanstrijders. Ook wordt een niet nader genoemd aantal militairen uit dunbevolkte gebieden verplaatsten naar steden. GroenLinks wil weten welke consequenties deze koerswijziging heeft of zal hebben voor de Nederlandse missie in Uruzgan.

 

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over de uitspraak van de Amerikaanse bevelhebber generaal Stanley McChrystal, dat de Taliban momenteel de overhand hebben in Afghanistan (The Wall Strees Journal: http://online.wsj.com/article/SB124986154654218153.html?mod=googlenews_wsj)

1. Kent u het bericht dat de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan van mening is dat de Taliban momenteel het overwicht hebben in dat land?

2. Strookt deze observatie met uw eigen bevindingen en de rapportages die u uit het land krijgt?

3. Zo ja, waarom heeft u de Kamer daarover niet eerder ingelicht?

4. Zo nee, hoe kunt u dat verschil van inzicht verklaren?

5. Deelt u de analyse van generaal McChrystal dat er ook in de komende maanden sprake een groot aantal buitenlandse militairen in Afghanistan zullen sneuvelen?

6. Zal de nieuwe Amerikaanse aanpak, die meer gericht zal zijn op de bescherming van de bevolking en minder op de jacht op Talibanstrijders, consequenties hebben voor de missie van de Nederlandse militairen in Uruzgan?

7. Vereist dat volgens u ook beleidswijzigingen van Nederlandse kant?

8. Zo ja, welke en zo nee, waarom niet? Den Haag, 10 augustus 2009