Voor de zomer was er een inspraakavond over de uitbreidingsplannen van Luchthaven Lelystad. GroenLinks is zeer tegen deze uitbreiding. Het levert Flevoland niets anders dan overlast op. Het staat op gespannen voet met de klimaatdoelstellingen, er is geen draagvlak onder de bevolking en de beloofde werkgelegenheid is flauwekul.

Voor GroenLinks is het duidelijk; een uitbreiding verhoudt zich niet met de kernkwaliteiten van Flevo-land als Rust en Ruimte. Flevoland koketteert daar zelfs mee door de kiekendief als het symbool van Flevoland te gebruiken. Maar na uitbreiding is er weer een stuk Nederland waar het gedaan is met die rust en de schone natuur. Veel inwoners van Flevoland zijn juist de omgeving van Schiphol ontvlucht om meer rust & ruimte te krijgen. Dan moet Schiphol niet haar eigen problemen over de schutting gooien.

Maar wat voor ook GroenLinks blijft wringen is de steun die aan de plannen wordt verleend door de overheid. Hoe verhoudt een vervuilende luchthaven zich tot de kabinetsambitie om in 2020 30% minder CO2 uit te stoten, dat zal niet meevallen als de luchtvaartsector straks weer flink zal groeien. De voorwaarden waaronder de sector in 2012 mee gaat doen aan emissiehandel zijn zo slap, dat dat voorlopig niet of nauwelijks tot prijsstijgingen zal leiden, en heeft dus ook geen invloed op de vraag. Hoe verhoudt een warme steun van de provincie zich met de ambitie de meest klimaatvriendelijke provincie van Nederland te worden?

GroenLinks hecht daarnaast weinig geloof aan het verhaal over de toegevoegde waarde van de luchthaven als werkgelegenheidsmotor. In helder Nederlands vind GroenLinks het flau-we kul waarmee de bevolking rijp moet worden gemaakt voor een luchthaven die ze niets anders oplevert als herrie. In de ogen van GroenLinks, en ook in de ogen van deskundigen, is dat volksverlakkerij!

Daarnaast wil GroenLinks investeringen in groene banen en in toekomstgerichte sectoren zoals alternatieve vormen van duurzame energieopwekking en vervoer. GroenLinks wil geen betonbanen, maar groene banen Die zijn wél goed voor woon- en leefklimaat en voor de economie. Denk aan banen in de isolering van woningen, in de schone energiebedrijven, in een beter openbaar vervoer, straks in het Oostvaarderswold, zorg of recreatie. En er zijn vast meer voorbeelden te vinden.

Meer weten over de strijd van GroenLinks tegen luchthaven Flevoland? Kijk op http://www.geenluchthavenflevoland.nl/