GroenLinks is verheugd over het voorstel van de gemeente Amsterdam waarmee winkeleigenaren hun deuren op zondag mogen openen. Als het aan GroenLinks ligt beslissen gemeenten namelijk zelf wanneer de winkels op zondag open zijn.

Begin dit jaar heeft Ineke van Gent van GroenLinks een amendement ingediend die gemeenten deze vrijheid geeft. Met deze wetswijziging kan een gemeente als Amsterdam ervoor kiezen om van iedere zondag een koopzondag te maken en een gemeente als Staphorst kan juist kiezen voor de zondagsrust.

Keuzevrijheid voor consumenten
Met de wetswijziging van GroenLinks hoeven gemeenten die vaker een koopzondag willen instellen niet meer aan symbolische toerisme-bepaling te voldoen. Consumenten zijn voor hun boodschappen niet meer alleen aangewezen op hun vrije zaterdag en winkeleigenaren kunnen op flexibele wijze inspelen op die behoefte. Die keuzevrijheid past binnen de moderne tijd, want de tijden waarbij de vrouw doordeweeks thuiszit en de boodschappen kan doen zijn echt passé.

Inperking kost banen
Waar GroenLinks het aan gemeenten wil overlaten om uit te maken of en hoe vaak de winkels op zondag open mogen, wil het kabinet de toerisme-bepaling juist aanscherpen, zodat straks in veel minder gemeenten koopzondagen zullen zijn. De SP en de SGP gaan zelfs nog verder. Zij willen de toerismebepaling afschaffen. GroenLinks vindt dat zeer onverstandig om in tijden van een economische crisis de winkeltijden te beperken. Het Platform Detailhandel Nederland rekende onlangs uit dat er 15.000 tot 20.000 banen op het spel staan met het inperken van de koopzondagen.