Het is hard nodig dat het kabinet werk gaat maken van de mogelijkheid tot thuiswerken. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. Uit onderzoek dat in opdracht van GroenLinks is uitgevoerd, blijkt dat een derde van het kantoorpersoneel graag vaker thuis zou willen werken. Maar hun werkgevers blijken halsstarrig: 43% geeft geen toestemming.

Het kabinet moet de vrijblijvendheid voorbij. Mensen willen vaker thuiswerken, maar mogen dat nu niet. Dat is zonde. Want thuiswerken vermindert het aantal files, is goed voor het milieu en geeft werknemers de mogelijkheid hun tijd flexibel in te delen. Ook voor werkgevers levert thuiswerken veel op. Werknemers zijn productiever en het bespaart ze kosten op werkplekken en reiskosten.

Voordelen
Van Gent zet de voordelen op een rij: „Neem de files en het milieu. Stel dat al die werknemers die dat nu niet mogen van hun werkgever wel één dag per week thuis gaan werken, zoals GroenLinks wil. Dan scheelt dat in totaal 60 miljoen autokilometers per jaar, ruim 3,3 miljoen liter benzine en 8 miljoen kilogram CO2. Dat is niet mis.”

Onderzoek Thuiswerken
In opdracht van GroenLinks heeft Synovate onderzoek gedaan naar thuiswerken. Daaruit blijkt dat de helft van het kantoorpersoneel wel eens thuis werkt, en daarvan minder dan een derde structureel. Mannen werken vaker thuis dan vrouwen, hoger opgeleiden vaker dan lager opgeleiden. Eenderde van de kantoormedewerkers wil (vaker) thuiswerken. Mensen die al regelmatig thuiswerken, willen dat vaker dan mensen die nog niet thuiswerken. Een kwart van het kantoorpersoneel dat nog niet thuis werkt, wil dat wel.

Van Gent: „Goedgebekte, hoogopgeleide mannen weten de mogelijkheid tot thuiswerken meestal wel voor elkaar te krijgen. Uit de verhalen blijkt dat lageropgeleiden veel vaker nul op het rekest krijgen. Juist daarom zou het goed zijn als zij iets in handen krijgen om de mogelijkheid tot thuiswerken af te dwingen.”

Initiatiefwet
Daarom werkt van Gent aan een Initiatiefwet Recht op thuiswerken. Deze initiatiefwet voorziet in een thuiswerkrecht van maximaal één dag per week, tenzij een zwaarwegend bedrijfsbelang dit onmogelijk maakt. Van Gent: „Het kabinet wil thuiswerken stimuleren, maar doet verder niets. Ook werknemers en werkgevers komen er vooralsnog niet samen uit. Eind van het jaar wordt er een gezamenlijk advies verwacht. Mocht dat allemaal op niets uitlopen dan garandeer ik dat mijn initiatiefwet klaar ligt om ingediend te worden.”

Lees de volledige initiatiefwet.