Vandaag stemde het Europees Parlement voor christendemocraat José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. GroenLinks heeft tegen zijn benoeming gestemd en is enorm teleurgesteld in de liberalen en sociaaldemocraten die hetzelfde hadden moeten doen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft de verkiezing van Barroso wel de positie van het Europarlement versterkt.

De meeste liberalen in het Europees Parlement hebben vandaag voor de herbenoeming van Barroso gestemd. Een deel van de sociaaldemocraten heeft zich onthouden. De Groenen waren als enige fractie in het Europarlement massaal tegen de benoeming.

Sargentini: "Dat de christendemocraten hun eigen kandidaat steunen is daar aan toe. Maar het is onbegrijpelijk dat de liberalen de benoeming van Barroso hebben gesteund na alle kritiek op zijn magere staat van dienst. Een deel van sociaaldemocraten heeft zich onthouden, terwijl ze veel kritiek op Barroso hadden. Helaas durfden ze de finale stap om tegen te stemmen niet te nemen. Beide fracties willen de christendemocraten als grootste fractie in het Europarlement niet teveel tegen zich in het harnas jagen, omdat ze mooie posities willen voor partijgenoten in de Europese Commissie."

Wel is Sargentini blij dat kandidaat Barroso moeite heeft moeten doen voor zijn herverkiezing. "De herverkiezing van Barroso heeft de positie van het Europees Parlement aanzienlijk versterkt. Op initiatief van de Groenen heeft het Europarlement de stemming van Barroso voor de zomer uitgesteld naar vandaag. Het Europarlement heeft toen afgedwongen dat de Barroso eerst met plannen kwam en zich heeft moeten verantwoorden over zijn plannen in de fracties. Dit is heel goed geweest en versterkt straks ook de positie van Barroso zelf ten opzichte van de regeringsleiders."

GroenLinks hoopt dan ook dat Barroso nu meer leiderschap en initiatief toont dan tijdens zijn vorige termijn. "Ik kan alleen maar hopen dat hij zich minder gaat opstellen als de loopjongen van de regeringsleiders. Hij moet het lef tonen om tegen de lidstaten in te gaan als dat noodzakelijk is. Maar vooral moet hij zijn belofte waarmaken om samen met het Europarlement een ambitieuzere koers te varen in Europa. Wat GroenLinks betreft is de klimaattop in Kopenhagen de eerste grote test."