De Europarlementariërs van GroenLinks zijn lid geworden van de EU-delegaties voor Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en de Balkan. Deze week stemde het Europees Parlement in Straatsburg over de verdeling van posities binnen de delegaties met landen buiten de Europese Unie. Lees verder voor een compleet overzicht.

Zo wordt Judith Sargentini de eerste vice-voorzitter van de delegatie met Zuid-Afrika. Eén van de beweegredenen waarom Sargentini lid werd van het Europarlement is om mee te werken aan een effectief ontwikkelingsbeleid. Afrika is nog steeds het armste continent in de wereld en Europa kan daar met hulp verandering in brengen vindt Sargentini. Bijvoorbeeld door intensief samen te werken met het meest invloedrijke land van de Afrikaanse Unie, Zuid-Afrika.

Klimaatexpert Bas Eickhout wordt lid van de delegatie met de Verenigde Staten. Eickhout wil zich volop inzetten voor een ambitieus internationaal klimaatbeleid. Amerika is daarin één van de belangrijkste partners van de EU. Volgende week bezoekt Eickhout de Amerikaanse staat Californië om kennis uit te wisselen op het gebied van oplossingen tegen de klimaatcrisis met wetenschappers en beleidsmakers.

Marije Cornelissen wordt lid van de delegatie voor betrekkingen met de landen van Zuidoost‑Europa, namelijk Albanië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Montenegro. Volgens Cornelissen is het belangrijk voor Europa dat er vrede en stabiliteit is op de Balkan. Het vooruitzicht van toetreding tot de EU is daarin essentieel voor de ontwikkeling in deze landen. Cornelissen gaat zich daar de komende periode hard voor maken. Ook wordt zij plaatsvervangend lid van de delegatie met Turkije.

Delegaties in het Europarlement onderhouden contacten met de parlementen van landen die geen of kandidaat-lid zijn van de EU. Via de delegaties draagt het Europees Parlement bij aan de vertegenwoordiging van de EU in het buitenland.