GroenLinks is erg verheugd over het nieuwe inzicht van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin). Rouvoet geeft te kennen dat de jeugdzorg toe is aan een stelselwijziging. Het stelsel is te complex met tal van verantwoordelijke bestuurslagen en instanties, ieder met een andere wijze van financiering. Als het erop aankomt neemt niemand de verantwoordelijkheid als het mis gaat.

Zoals de jeugdzorg er nu uitziet is het voor kwetsbare kinderen en hun ouders veel te moeilijk om hun weg te vinden richting de juiste hulp. En voor professionals is het weer moeilijk om de juiste hulp te kunnen geven.

Stelselwijziging
Als het aan GroenLinks ligt wordt dit stelsel drastisch veranderd. Al jaren wil GroenLinks dat de gemeenten gaan over het geven van jeugdzorg en niet, zoals nu de provincies. Gemeenten staan immers dichterbij de problemen en kunnen beter maatwerk leveren. Maar om dat te kunnen bereiken is een andere inrichting van de jeugdzorg nodig, een wijziging in het stelsel dus.

Eureka
Vooralsnog had minister Rouvoet te kennen gegeven dat een stelselwijziging nicht im frage was. Terwijl hij afgelopen dinsdag tijdens een overleg met de Kamer nog aangaf dat het te vroeg was om hier uitspraken over te doen, kreeg hij een dag later toch een euraka-moment en gaf hij aan dat de jeugdzorg aan ingrijpende veranderingen toe is.      

Parlementair onderzoek
De afgelopen tijd koerst GroenLinks, in samenwerking met de gehele oppositie (minus de SGP), op een parlementair onderzoek naar de jeugdzorg. Daaruit zouden lessen getrokken kunnen worden uit het verleden met het oog op een beter werkend stelsel in de toekomst. Dat zou ten goede kunnen komen aan een meer efficiënte en effectievere jeugdzorg.  

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over de ingrijpende veranderingen die de minister voor de jeugdzorg schetst

  1. Bent u bekend met het bericht (Rouvoet schetst ingrijpende verandering jeugdzorg, Trouw, 30 september 2009) waaruit blijkt dat u te kennen heeft gegeven dat de jeugdzorg volgend jaar ingrijpend op de schop gaat?
  2. Deelt u de mening dat u hint op een stelselwijziging wanneer u constateert dat sommige problemen binnen de huidige kaders niet zijn op te lossen en dat er een omslag bij gespecialiseerde vormen van jeugdzorg nodig is? Zo ja, welke conclusie trekt u hieruit? Zo nee, kunt u uitleggen waarom niet?
  3. Vindt u het ook merkwaardig dat u op 30 september constateert dat de problemen in de jeugdzorg binnen de huidige kaders niet zijn op te lossen, terwijl u een dag daarvoor in een overleg met de Kamer nog aangaf dat het te vroeg is om hier conclusies over te trekken? Zo nee, hoe verklaart u deze draai? Zo ja, welke consequenties verbindt u aan uw nieuwe inzicht?
  4. Kunt u aangeven waarom u op de evaluatie van de wet op de jeugdzorg wilt wachten terwijl u zelf al vergaande conclusies trekt? Zo nee, waarom niet?
  5. Kunt u uw nieuwe inzichten op jeugdzorg vóór 2010 naar de Kamer zenden? Zo nee, waarom niet?