GroenLinks klimaatwoordvoerder Kees Vendrik opende woensdag een windmolenpark op het Plein in Den Haag. Hij deed dat, in aanwezigheid van minister Cramer van VROM, onder het motto GroenLinks werkt aan een schone toekomst, nu het kabinet nog''. Om in Kopenhagen echt iets te kunnen bereiken moeten we niet alleen alles op alles zetten om goede internationale afspraken af te dwingen, we moeten als Nederland ook zelf het goede voorbeeld geven. Onder andere door fors te investeren in groene energie.

Foto: Hilco Koke

De Tweede Kamer debatteerde woensdag op initiatief van GroenLinks over de voorbereiding op de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen.

Kees Vendrik: "Het is de hoogste tijd om nu de boel thuis op orde te hebben voor we naar de internationale onderhandelingstafel gaan. De techniek is er, het komt echt alleen nog maar aan op politieke wil. Je kunt natuurlijk niet met droge ogen van China vragen om minder kolencentrales neer te zetten als je er zelf wel nog even vier bouwt". De boter moet van ons hoofd af, aldus Vendrik. In Kopenhagen zal het aankomen op geloofwaardigheid. Zijn we zelf bereid om te doen wat nodig is?"

Impasse
GroenLinks maakt zich zorgen over de impasse waarin de klimaatonderhandelingen zich op dit moment bevinden. Met nog ongeveer 54 dagen te gaan tot de klimaattop in Kopenhagen, moeten er nu echt stappen gezet worden. Vorige week vond er een voorbereidende onderhandelingsronde plaats in Bangkok. Daar is helaas weinig gebeurd. Rijke landen en ontwikkelingslanden staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Ontwikkelingslanden
Vendrik: "De onderhandelingen zitten op dit moment muurvast. Daar komt pas verandering in als rijke landen, zoals de Europese Unie, geld op tafel leggen om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen klimaatverandering. Nederland zou daarin het voortouw moeten nemen."

Kopenhagenreport
GroenLinks voert op alle niveaus campagne voor eerlijke en effectieve klimaatafspraken in Kopenhagen. Van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer en van provincies tot gemeenten. Tot na de internationale klimaattop in Kopenhagen is op de website http://groenlinks.nl/kopenhagenreport een actueel overzicht van GroenLinks-acties en klimaatnieuws te vinden.

Bekijk hieronder het videoverslag van de actie en de inbreng van Kees Vendrik bij het Kopenhagen-debat.