Jolande Sap wil dat de Staatssecretaris werk gaat maken van fiscale vergroening. Het kabinet laat nog veel te veel instrumenten ongebruikt. Sap gaat voorstellen om de komende vijf jaar de bijtelling voor elektrische leaseauto’s af te schaffen en te laten onderzoeken of bij de kilometervergoedingen voor mensen die hun eigen auto voor het werk gebruiken rekening gehouden kan worden met milieueisen.

Vandaag begint in de kamer de behandeling van het belastingplan voor 2010. De staatsecretaris heeft voorgesteld om een aantal zaken eenvoudiger te maken voor werkgevers.

Fiscale regelingen
GroenLinks vindt dat bij de vereenvoudiging teveel regelingen voor werknemers overboord gegooid worden. Jolande Sap pleit voor het behoud van regelingen waarmee werknemers goedkoop kunnen sporten en een fiets kunnen aanschaffen. Het afschaffen dan deze regeling maakt het voor mensen minder aantrekkelijk voortaan niet meer met de fiets, maar met de auto naar het werk te gaan. De regeling is weliswaar uitgesteld, maar helaas is het kabinet op termijn nog atijd van plan deze af te schaffen.

Kwetsbaren
Ook heeft GroenLinks grote bedenkingen bij de regeling om werkgevers voortaan geen premies meer te laten afdragen wanneer zij jongeren in dienst hebben. GroenLinks is bang dat hierdoor een groot aantal kwetsbaren, op de arbeidsmarkt het nog moeilijker krijgt.

Recycle-branche
Ook vraagt Sap aan de staatssecretaris om ervoor te zorgen dat de recycle-branche niet de nek wordt omgedraaid. Sinds de jaren negentig zijn er zoveel verbrandingsovens gebouwd dat het nu goedkoper is om afval gewoon te verbranden dan om het te scheiden. Jolande Sap zal dan ook voorstellen het niet duurzaam verbranden van afval te belasten.