GroenLinks vindt het niet verantwoord om op 1 januari 2010 de OV-chipkaart verplicht te stellen voor studenten. Bijna één vijfde van de studenten heeft nu nog géén kaart in huis. En anders dan Rotterdamse of Amsterdamse metroreizigers, die evenmin om een verplichte OV-chipkaart vroegen, zullen studenten in het hele land met de kaart gaan reizen. “Nog lang niet alle vervoersbedrijven zijn daar klaar voor”, zegt Tofik Dibi, die wil dat de verplichte introductie wordt uitgesteld.

Via de door GroenLinks beheerde website OV-chipklacht.nl blijven er klachten van studenten (en ander reizigers) over het slecht functionerende systeem binnenstromen. Ook ROVER en de LSVb trokken deze week aan de bel. “Het is onduidelijkheid troef”, zegt Dibi. “Bij de ene vervoerder zijn studenten verplicht in en uit te checken, of er nu poortjes zijn of niet. Bij de andere juist niet.”

GroenLinks vindt bovendien dat de chipkaart voorzien zou moeten worden van een beter beveiligde chip. De huidige chip is probleemloos te kraken. “Nu worden studenten met een soort lekke portemonnee de bus ingestuurd. Omdat hun abonnement behoorlijk wat waard is, is het interessanter om de kaart te kraken”, aldus Dibi.