De PvdA stelde vandaag voor om huiseigenaren te verplichten hun huizen beter te isoleren. In het voorstel kunnen eigenaren van huizen met een energielabel F of G hun huis vanaf 2015 niet meer verkopen. GroenLinks juicht het toe dat de PvdA energieverspilling aan wil pakken, maar is bang dat een verplichting zonder ondersteunend beleid ten koste gaat van het draagvlak voor milieubeleid.

GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik: “Veel mensen willen hun huis graag beter isoleren, maar zien tegen de hoge investeringen op. Daarom moet je mensen financieel ondersteunen, om te beginnen diegenen met een smalle beurs. Dat is ook een hele sociale maatregel, omdat betere isolatie een lagere energierekening betekent”.

Toen de Tweede Kamer vorige maand over de crisis- en herstelwet debatteerde, diende GroenLinks een motie in om energiebesparing in huizen te stimuleren. “Tienduizend euro subsidie voor de eerste tienduizend mensen die hun huis beter willen isoleren. Tot mijn grote verbazing stemde de PvdA daar toen tegen,” zegt Vendrik.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van milieuminister Cramer. GroenLinks zal daarbij met een voorstel komen om werk te maken van energiebesparing in woningen. Het voorstel zal in eerste instantie uit stimulerende maatregelen bestaan en pas in tweede instantie uit verplichtende.

“Eerst de wortel, dan pas de stok. Eerst helpen we mensen om hun huizen om te toveren van lekke mandjes in energiezuinige paradijsjes. Mensen en woningbouwcorporaties die niet vanuit zichzelf meewerken, ga je verplichten. Maar als je in eerste instantie op een verplichting inzet, dan begin je aan de verkeerde kant,” aldus Vendrik.