GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is ontevreden over het gebrek aan ambitie van de kandidaat-commissarissen Viviane Reding (Justitie, Grondrechten en Burgerschap) en László Andor (Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen) om zich hard te maken voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Geen van beide beloofde een goede Europese regeling voor vaderschapsverlof. Cornelissen was deze week aanwezig bij de hoorzittingen van deze kandidaat-commissarissen.

Marije Cornelissen over de hoorzittingen: "Het lijkt erop dat Barroso zijn kandidaten het advies heeft meegegeven om antwoorden bij de hoorzittingen zo saai mogelijk te houden en zo weinig mogelijk te beloven.”

Op het terrein van vrouwenrechten waren de optredens van Reding en Andor ronduit teleurstellend. Na een vraag van Cornelissen stelde kandidate Reding dat ze niet bereid is om vaderschapsverlof in een nieuwe richtlijn over zwangerschapsverlof op te nemen. Reding maakte ook niet duidelijk of ze een vaderschapsverlof dan wel in een aparte richtlijn over zorgverlof wilde opnemen. Ook Andor liet niet zien te willen knokken voor een vaderschapsverlof.

Marije Cornelissen was positiever over het voornemen van Andor om zich in te zetten voor het oplossen van de jeugdwerkloosheid in Europa door te bekijken of hij hier extra geld en middelen voor kan uittrekken. Ook was ze tevreden dat Andor aangaf dat hij immigratie als een kans en niet als een bedreiging voor de arbeidsmarkt ziet.