GroenLinks is blij met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over ontwikkelingssamenwerking dat vandaag wordt gepresenteerd. Het rekent op gedegen wijze af met de ongefundeerde en vaak gemakzuchtige kritiek op ontwikkelingshulp.

“Met dit rapport is de onzin-kritiek van zelfbenoemde critici effectief en onafhankelijk weersproken en komt er gelukkig ruimte voor een serieus debat”, reageert GroenLinks-Tweede Kamerlid Kees Vendrik.

Volgens Vendrik is een debat over ontwikkelingssamenwerking hard nodig. “Het menselijk belang is heel groot en er valt genoeg te verbeteren. Het debat moet juist gaan over het verhogen van de relevantie en effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking.”

GroenLinks onderschrijft het voorstel van de WRR om de minister van Ontwikkelingssamenwerking verantwoordelijk te maken voor de globaliseringsagenda. Vorig jaar lanceerde Vendrik tijdens de begrotingsbehandeling het voorstel voor de zogeheten ‘Koenders-criteria’. “Het succes van ontwikkelingslanden is mede afhankelijk van bijvoorbeeld onze handels-, landbouw- en belastingpolitiek. Maken we daar de goede keuzes ten gunste van ontwikkelingslanden, dan wordt beleid effectief. Dat is nu vaak niet zo”, aldus Vendrik.

GroenLinks is niet bijzonder enthousiast over het voorstel voor een aparte rijksdienst ‘NLAid’, maar is graag bereid in een open debat alle mogelijkheden voor betere ontwikkelingssamenwerking te bezien.