Het Europees Parlement discussieert deze week over de bescherming van zwangere vrouwen op het werk. Bijvoorbeeld over het beschermen van vrouwen tegen ontslag bij zwangerschap. De hevigste discussie gaat over zwangerschaps- en vaderschapsverlof. Namens GroenLinks strijdt Europarlementariër Marije Cornelissen voor betere verlofregelingen voor moeders èn vaders. Nederland loopt ver achter bij de rest van Europa en zal, wanneer het Parlement instemt met haar voorstellen, meer moeten doen rond zwangerschapsverlof.

Overeenkomsten en verschillen binnen Europa

Nu hebben de landen van de EU zeer uiteenlopende verlofregelingen. Variërend van 11,5 weken betaald verlof in België tot meer dan een jaar betaald verlof in Bulgarije. Nederland zit met 16 weken onder het gemiddelde. De Europese Commissie stelt nu 18 weken betaald zwangerschapsverlof voor. Dit zou voor Nederland een lichte verbetering zijn, maar is wat GroenLinks betreft nog altijd te weinig.

24 weken verlof

GroenLinks stelt dat minimaal 24 weken betaald zwangerschapsverlof voor vrouwen nodig is. Moeders krijgen dan de kans om langer borstvoeding te geven. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om deze reden een verlof van 24 weken.
Een kind krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. Een korte verlofregeling betekent voor moeders vaak dat zij vakantiedagen moeten opnemen voordat ze volledig hersteld zijn. Deze vakantiedagen zijn juist zo welkom in in het eerste drukke jaar na de geboorte.
Een langer verlof hoeft niet ten koste te gaan van de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. In landen waar uitgebreide regelingen voor zwangere vrouwen en jonge moeders bestaan, zoals Denemarken, Zweden en IJsland, is de arbeidsparticipatie van vrouwen juist het hoogst.

Vaders

Marije Cornelissen heeft ook voorgesteld dat vaders minimaal twee weken betaald verlof krijgen. Nederlandse vaders krijgen nu maar twee dagen betaald verlof nadat hun kind is geboren. In bijvoorbeeld Spanje, Bulgarije, Finland, Denemarken, Slovenië of Lithouwen hebben vaders wel recht op minimaal twee weken betaald vaderschapsverlof. Zes op de tien Nederlandse mannen zegt meer verlof te willen om tijd met hun kinderen door te brengen.

Juist in de eerste weken na de geboorte komt de verdeling van zorg tussen de ouders tot stand. Als een vader in het begin niet de kans heeft om zijn baby een bad te geven en te verschonen, zal hij later niet meer snel zorgtaken op zich nemen. Vaderschapsverlof kan de vaste rolpatronen te doorbreken en mannen meer betrekken bij de zorg voor hun kinderen.

Uitgebreide en betaalde verlofregelingen voor moeders èn vaders zijn een belangrijke voorwaarde voor een goede verdeling tussen werk en zorg.