Partijleiders Bos van de PvdA en Rouvoet van de ChristenUnie gaven deze week aan dat het tijd is voor een breder welvaartsbegrip. GroenLinks is blij met deze stap. Partijleider Femke Halsema krijgt daarmee steun voor de GroenLinks-voorstellen die ervoor zorgen dat het welzijn van mensen en de eisen van duurzaamheid voortaan leidend worden in kabinetsplannen.

“Consumeren maakt ons niet gelukkiger. Gezondheid, vriendschappen en familiebanden, zinvol werk en een groene leefomgeving bepalen de kwaliteit van ons leven. Ook de politiek en de overheid kunnen daar meer op in spelen door andere afwegingen en overheidsbestedingen.”, zegt Halsema.

GroenLinks vindt het van groot belang dat het kabinet inzicht geeft in wat haar plannen betekenen voor het welzijn van mensen en niet alleen de effecten van overheidsbeleid op de economische groei. Afgelopen zomer heeft Balkenende nog namens het kabinet een poging gedaan om het Europese natuurbeschermingsbeleid Natura 2000 af te zwakken, omdat het schade toe zou brengen aan economische activiteiten.

Halsema: “Hopelijk voegen Bos en Rouvoet nu daad bij het woord en zorgen zij ervoor dat het kabinet niet alleen in euro’s gaat denken. Mijn verwachting is hoog bij de heroverwegingen dit voorjaar.”

GroenLinks is er voorstander van het Bruto Nationaal Geluk een grotere plaats te geven in het financiële en economische beleid. Jaarlijks kan bijvoorbeeld gemeten worden welke vorderingen er zijn op het gebied van het welzijn van mensen en duurzaamheid.

Bij de algemene beschouwingen heeft Halsema opgeroepen om in Nederland actief aan de slag te gaan met een welvaartsbegrip waarin met meer dan alleen euro’s rekening gehouden wordt. Ook is er tijdens de begrotingsbehandelingen een motie van GroenLinks aangenomen waarin alle bezuinigingsvoorstellen eerst door het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving getoetst moeten worden aan effecten op welzijn.

In 2008 verscheen het boek Geluk! Voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid, waarin Halsema analyseert hoe de nationale welvaart groeit terwijl het welzijn en geluk achterblijven.