In de hoorzitting vandaag van beoogd eurocommissaris Kristalina Georgieva is gebleken hoe zinvol het is dat het Europees Parlement de kandidaat-eurocommissarissen aan de tand voelt. Daar waar Jeleva tekort schoot en het Europarlement geen genoegen nam met haar kennis en kunde op het vakgebied, bleek Georgieva van een heel ander kaliber. Europarlementariër Judith Sargentini, één van de criticasters van Jeleva, is tevreden over de nieuwe kandidaat.

"Ik moet wat betreft deze kandidaat de christendemocraten feliciteren", aldus Sargentini. "Deze kandidaat was helder over haar doelen rond Humanitaire hulp. Zij weet waar ze het over heeft. Bij de Wereldbank had zij speciaal aandacht voor klimaatverandering en die ervaring wil zij nadrukkelijk ook bij deze functie betrekken. Bovendien wil zij seksueel geweld tegen vrouwen in tijden van oorlogen en rampen aanpakken. Daarnaast was zij transparant in haar antwoorden en ambities. Binnen het team Barroso is dit een aansprekende eurocommissaris."

Het is winst dat het Europarlement, weliswaar in beperkte mate, haar invloed kan doen gelden. Het Europarlement wilde een inhoudelijk sterke kandidaat en die heeft het voor wat betreft deze portefeuille gekregen. Het is de  juiste vrouw op de juiste plek. Het toont wel aan dat de procedure verbetering nodig heeft: kandidaten horen gezocht te worden bij de portefeuille en niet bij hun land van herkomst.