De Q-koorts komt volgens het RIVM waarschijnlijk ook voor bij reeën, wilde zwijnen, edelherten en damherten in de vrije natuur. GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil dat het kabinet tekst en uitleg geeft en zo snel mogelijk met passende maatregelen komt. “Eerst de geiten, toen de schapen en nu ook wilde dieren. Wat is het volgende dier?". Volgens Dibi loopt het kabinet voortdurend achter de feiten aan.

“In andere Europese landen is al onderzoek gedaan naar Q-koorts onder wilde dieren. In Nederland beginnen we daar nu pas mee. Uit onderzoek in andere Europese landen blijkt dat tot wel 30% van de wilde dieren besmet is met de Q-koorts bacterie”, zegt Dibi.

Dibi vraagt om een brief van het kabinet, waarin wordt uitgelegd waarom Nederland niet eerder onderzoek heeft gedaan. Ook verwacht hij dat het kabinet zo snel mogelijk een brede voorlichtingscampagne start, waarin wordt uitgelegd hoe mensen zichzelf tegen de Q-koorts kunnen beschermen en wat de symptomen van de ziekte zijn. Dibi: “Goede voorlichting is essentieel. Wie in de natuur wil gaan wandelen of in het landelijk gebied gaat fietsen moet weten hoe je jezelf tegen de Q-koorts kunt beschermen."

GroenLinks wil ook weten wat het kabinet doet aan het voorlichten van huisartsen over de Q-koorts. "Als iemand de ziekte heeft en naar de huisarts gaat, dan is het ook belangrijk dat die de juiste diagnose stelt. Ik hoor nog te vaak de klacht dat huisartsen de symptomen van Q-koorts niet herkennen. Mensen worden soms met een paracetamolletje naar huis gestuurd”, aldus Dibi.