Eindelijk is het zover: de stemming over de eurocommissarissen vindt vandaag plaats. GroenLinks kan niet instemmen met de huidige voordracht. Zij beoordeelt de Commissie-Barroso II op haar plannen voor de klimaat-, economische en sociale crises en op haar buitenlandbeleid. De Groene fractie in het Europees Parlement stelt dat de Commissie op die punten als geheel niet het team is dat de problemen die daar spelen aanpakt. De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen leveren de eurocommissarissen en hebben zelf niet de moeite genomen op papier te zetten waarom zij vóór deze Commissie stemmen.

"Dat zij geen resolutie indienen toont aan dat het de drie partijen gaat om de verdeling van de poppetjes in plaats van een vooruitstrevend beleid en de juiste man of vrouw op de juiste plek," aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Bovendien heeft Barroso I aangetoond dat het niet in staat is gebleken om met afdoende beleid te komen om de crises aan te pakken.

Het ontbreekt deze Commissie aan solidariteit, wat ook blijkt uit de huidige economische situatie in Griekenland of Spanje waar de één kampt met enorme financiële problemen en de ander met waanzinnig hoge werkloosheidscijfers. Daarnaast zien wij dat Europa op mondiaal niveau niet van de grond komt. De Commissie is er de afgelopen vijf jaar niet in geslaagd om op belangrijke onderwerpen als Afghanistan en klimaatverandering een leidende rol te spelen doordat zij te veel met elkaar onderling bezig is om de macht.

De komende vijf jaar zal het Europees Parlement het met deze Commissie moeten doen, daar een meerderheid, te weten de partijen die de Commissarissen leveren, voor stemt.

"Wij zullen uiteraard met al deze Commissarissen gaan samenwerken. Er zitten bovendien een aantal Commissarissen tussen die wij individueel zeer geschikt vinden. Als geheel echter kunnen wij niet instemmen met deze voordracht. Barroso probeert in zijn tweede periode als voorzitter meer macht naar zich toe te trekken en de macht zoals hij die uitoefent is niet de onze. Hij zet bewust goed presterende Commissarissen op andere portefeuilles, zoals Kroes is overkomen. Ook bleek al tijdens de verhoren dat hij hen kort wenst te houden en heeft hij de portefeuilles nog meer versplinterd."