“Balkenende moet ook verantwoordelijkheid nemen voor fouten in het verleden. Enkel lessen leren na zeven jaar hardnekkig vasthouden aan het eigen gelijk en het langdurig verkeerd informeren van de Kamer is een gotspe. Daar kan de PvdA nooit genoegen mee nemen”, Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema na het lezen van de kabinetsreactie op het Irak-rapport van de commissie-Davids.

Volgens Halsema laat het kabinet de bevindingen van de commissie-Davids intact dat de informatie aan de Kamer onjuist en onvolledig is geweest. Tegelijkertijd laat het kabinet het rusten als een kwestie uit het verleden waarover volgende kabinetten geen conclusie hebben te trekken of verantwoordelijkheid hebben te nemen.

“De premier was toen verantwoordelijk voor de verkeerde beslissingen en is nu verantwoordelijk voor de politieke beoordeling van de gemaakte fouten. Balkenende kan zich er niet vanaf maken met de mantra 'lessen leren' Temeer daar de premier pas na zeven jaar en zware druk vanuit de Kamer een onderzoek toestond naar de Irak-oorlog, een oorlog waarvoor het volkenrechtelijk mandaat ontbrak. GroenLinks neemt geen genoegen met de vrijblijvendheid in het antwoord en wil hierover deze week met de minister-president in debat”, aldus Halsema.

Het kabinet heeft destijds grote fouten gemaakt met betrekking tot het volkenrechtelijk mandaat, de misrepresentatie van de informatie van de eigen inlichtingendiensten en de informatievoorziening aan de Kamer. In de kabinetsreactie worden  politieke conclusies hierover vermeden. In het licht van de gemaakte fouten en de vele afgelopen jaren dat de Kamer met een kluitje in het riet is gestuurd, is dit volgens GroenLinks onacceptabel.