Het kabinet moet Nederlanders stimuleren minder vlees en vis te eten. GroenLinks kreeg voor dit voorstel vandaag een meerderheid in de Tweede Kamer. Dibi wil dat er maatregelen worden genomen die mensen wijst op de nadelen van vleesconsumptie.

“Het is helemaal niet erg om vlees te eten, af en toe een bal gehakt moet kunnen. Wel is het belangrijk dat mensen bewust zijn dat teveel vlees of vis eten ongezond is en ook slecht voor het klimaat. Het zou goed zijn dat de overheid daar op wijst met een voorlichtingscampagne die mensen aanspreekt en maatregelen neemt om de vleesconsumptie te verminderen”, aldus Dibi.

Brief
GroenLinks heeft na de uitspraak van de Tweede Kamer gevraagd om een brief van de minister waarin zij met een plan van aanpak komt. Minister Verburg zei eerder niets te willen weten van een vermindering van de vleesconsumptie, en ook het CDA staat niet achter het GroenLinks voorstel. Dibi: “Tegen beter weten in is het CDA bang om daarmee ook de intensieve veehouderij ter discussie te stellen.”

Gezond
De Gezondheidsraad heeft in 2001 aanbevolen dat Nederlanders ongeveer 50 gram eiwit per dag zouden moeten eten. Nederlanders eten bijna twee keer zoveel eiwit. Het verminderen van de vlees- of visconsumptie is gezonder en ook goed voor het behoud van biodiversiteit, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de wereldvoedselverdeling.