De ongelijke behandeling van vrouwen en mannen in de Europese Unie moet verdwijnen: daar zijn bijna alle Europarlementariërs het wel over eens. Het is alleen de vraag hoe de EU eindelijk daden gaat voegen bij de mooie woorden over gendergelijkheid. Vandaag stemde het Europees Parlement in met een progressief rapport waarin het de Europese Commissie en de nationale overheden opdraagt om de positie van vrouwen te verbeteren.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is woordvoerder voor vrouwenrechten namens de Europese Groene fractie en is verheugd over het rapport dat het Europees Parlement heeft aangenomen.

"Dat het overwegend conservatieve Parlement nu instemt met toegang tot anticonceptie en abortus is pure winst. Met dit rapport maakt het Europees Parlement duidelijk dat de EU dringend meer aandacht moet besteden aan de rechten van vrouwen. Ook wil het Parlement dat rekening gehouden wordt met de specifieke effecten van de economische crisis voor vrouwen. De Commissie en de lidstaten moeten werk maken van de wens van het Parlement: betere kinderopvang en een Europese regeling voor vaderschapsverlof zodat zorgtaken beter verdeeld kunnen worden tussen mannen en vrouwen."

Met de goedkeuring van het rapport stelt het Parlement onder andere dat de salariskloof tussen mannen en vrouwen nog steeds te groot is en dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op topposities en in het bedrijfsleven. Het is positief dat het Parlement een voorbeeld neemt aan Noorwegen waar besloten is dat bestuursraden voor veertig procent uit vrouwen moet bestaan. Nederland loopt op dit punt relatief achter op andere Europese landen.

Cornelissen: "Het is nu aan de Commissie en de nationale regeringen om de goede voornemens in actie om te zetten. Herstelplannen voor de crisis moeten zich niet beperken tot industrieën. Daar zijn namelijk vooral mannen werkzaam. Daarnaast moet de Commissie de arbeidsparticipatie van vrouwen verder stimuleren. Die vrouwen zijn straks extra hard nodig wanneer de Europese bevolking vergrijst."