Vandaag wordt de Islamitische Revolutie in Iran herdacht. GroenLinks verzet zich tegen de schending van mensenrechten in Iran en in andere landen met totalitaire regimes. Tweede Kamerlid Mariko Peters pleit voor een wet die het verbiedt dat Europese ICT-bedrijven nog langer meewerken aan internetcensuur.

“Op Internet kunnen Iranezen soms nog een beetje vrij zijn. Dat bewees de twitterrevolutie vorig jaar. Maar het Iraanse regime doet er alles aan om ook die vrijheid aan banden te leggen. Vaak met Westerse technieken van bedrijven als Nokia en Siemens”, aldus Peters.

Eerder nam de Kamer een motie van GroenLinks aan, die pleit voor invoering van een Europese Global Online Freedom Act. Die wet moet regelen dat ICT-bedrijven niet langer meewerken aan Internetcensuur door totalitaire regimes.

“Westerse bedrijven zijn vaak niet vies van censuurexport. Dezelfde software die wij gebruiken om handelaren in kinderporno en terroristen op te sporen, kan in Iran worden gebruikt om mensenrechtenactivisten te onderdrukken. Daar moeten we als politiek een einde aan maken. Ik roep het kabinet dan ook op om nog harder te trekken aan de uitvoering van mijn motie”, aldus Peters.